Hlavní obsah

Soudce Elischer, obžalovaný z korupce, odmítl obžalobu

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Údajnou korupční kauzu soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera (59) začal v pondělí projednávat Městský soud v Praze. Elischer podle obžaloby mezi roky 2013 a 2016 ovlivňoval rozhodování soudu v drogových kauzách podle přání vietnamské komunity, od které měl pobírat úplatky. Za zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatků Elischerovi hrozí až dvanáct let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Začal soud se soudcem ElischeremVideo: Novinky

 
Článek

Elischer měl podle státního zástupce Vladimíra Pazourka snižovat tresty odsouzeným, případně jim alespoň vracet část zabavených peněz. Proti Elischerovi prý hovoří mailové konverzace se spoluobžalovaným Nguyenem Quoc Hungem nebo i policejní odposlechy Nguyenova mobilu.

Ve dvou případech podle Pazourka Nguyen zorganizoval předání úplatku. Nejprve měl Elischer dostat milion korun, poté si s Nguyenem a dalším z obžalovaných měl rozdělit 670 tisíc korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Soudce Ivan Elischer na lavici obžalovaných.

„Já jsem to jednání nespáchal,“ prohlásil před soudem Elischer. Zároveň si postěžoval na porušení jeho práva na obhajobu. Neměl prý například dostatek času na prostudování spisu.

Peníze, které se našly v jeho kanceláři v budově soudu, Elischer vysvětloval tím, že jde o jeho úspory. Doma vyšší finanční hotovost mít prý nechtěl, protože dcera jeho manželky doma pořádala čas od času oslavy a v domě se pohybovalo větší množství cizích lidí. Na účet do banky je zase dát nechtěl, protože zažil krachy bank v devadesátých letech a nevěří jim.

Během své více než tříhodinové řeči Elischer několikrát zopakoval, že žádné úplatky nikdy nevzal ani nedostal. Stejně tak odmítl tvrzení obžaloby, že ovlivňoval rozhodnutí trestního senátu ve prospěch Vietnamců. „Žádného člena senátu jsem nikdy neovlivňoval. Náš senát vždy pouze reagoval na nesprávnosti a nezákonnosti v rozsudcích,“ řekl Elischer.

Elischer se během svého projevu také pustil do práce vyšetřovacích orgánů. Podle něj rozsudky hodnotili „policejní kapitáni bez právního vzdělání“. Praxe Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) je podle něj „něco na něj najdem, a co nenajdem, to si vymyslíme“. Orgány NCOZ jsou proti němu údajně podjaté a po domovní prohlídce odcizily, ztratily nebo zašantročily jeho mobilní telefon. „NCOZ zničila důkaz, který byl v můj prospěch,“ uvedl Elischer.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obžalovaní soudce Ivan Elischer a Nguyen Quoc Hung.

Nguyen, který měl Elischera k trestné činnosti navádět, u soudu připustil, že soudce zná, odmítl ale, že by jej uplácel. „Nikomu jsem nedával žádné peníze. Taky jsem nikdy od nikoho žádné peníze nedostával,“ sdělil soudu Nguyen, který rovněž odmítl i vypovídat.

Spolu s Elischerem a Hungem jsou obžalováni další čtyři Vietnamci, kteří měli buď vyhledávat zájemce o zmírnění nebo zrušení trestů, nebo přímo Elischera vyplácet.

Sám Elischer se v minulosti nechal slyšet, že policie je podjatá a k žádnému uplácení nedocházelo. Z rozhodnutí tehdejšího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána byl Elischer loni do pravomocného skončení případu zproštěn výkonu soudcovské funkce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám