Hlavní obsah

Šéf komunistů Filip se má omluvit Milionu chvilek, rozhodl soud

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda KSČM Vojtěch Filip se musí omluvit spolku Milion chvilek za to, že ho spojil s loňským kybernetickým útokem na nemocnici v Benešově. Omluvu má šéf komunistů a místopředseda Sněmovny doručit dopisem do měsíce od nabytí právní moci. Ve středu mu to přikázal Městský soud v Praze, rozhodnutí je nepravomocné. Odvolání je možné k pražskému vrchnímu soudu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip.

Článek

Filip v prosinci na zasedání ústředního výboru KSČM spolek, který pořádá demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO), spojil s kybernetickým útokem na benešovskou nemocnici. Počítačový virus loni v prosinci na několik týdnů ochromil provoz zařízení a způsobil škodu přes 59 milionů korun. Pachatele se policii nepodařilo dohledat, a tak případ odložila.

Milion chvilek podal žalobu, kde žádá omluvu po KSČM a Filipovi

Domácí

„Teď si vyzkoušeli blokádu hlavního nádraží, vyzkoušeli si kybernetický teroristický útok na nemocnici a zatím jim to prochází,“ prohlásil tehdy místopředseda Sněmovny.

„Tvrzení, že si spolek vyzkoušel kybernetický útok, je nepravdivé, dehonestující a urážlivé,“ konstatovala soudkyně Helena Nebesařová. „Je to závažné obvinění, až kriminalizace. Soud má za to, že toto bez důkazů nelze,“ odůvodnila verdikt soudkyně.

Nebesařová rovněž zmínila, že Filip je místopředsedou Sněmovny. „Když doktor Filip něco řekne, určitá část společnosti to může brát vážně,“ uvedla. Připomněla také, že je advokátem a „právníci by měli vědět, co mohou říct a co ne“.

Nebesařová naopak zamítla požadavek Milionu chvilek, aby se omluvila i samotná KSČM. Podle ní se jednalo o projev na zasedání strany, Filip nemluvil za partaj na nějakém shromáždění.

Šéf KSČM Filip se musí omluvit Fajtovi, rozhodl soud

Domácí

Chtějí se zviditelnit, tvrdí komunisté

Proti nařčení se spolek nejprve bránil předžalobní výzvou, v níž žádal omluvu. Té však Filip nevyhověl a vzkázal, že je na soud připraven. Právní zástupkyně Vojtěcha Filipa i KSČM Barbora Vlachová ve středu u soudu Filipovo vyjádření bagatelizovala. Filip podle ní v projevu neoznačil Milion chvilek adresně, samotný projev prý nebyl veřejný a rozšířily ho Haló noviny, které Filip ani KSČM nevydává. Soudkyně ale k tomu podotkla, že si přepis Filipova projevu našla i na webové stránce KSČM.

Podle advokáta spolku Aleše Rozehnala je nepochybné, že Filip mluvil o Milionu chvilek jako organizátorech kyberútoku. „Milion chvilek pociťuje tento výrok jako zásah do dobrého jména této právnické společnosti,“ podotkl Rozehnal.

„Chtěl vzbudit negativní postoj části společnosti vůči Milionu chvilek. Dopustil se toho ze zášti a kvůli svým politickým postojům,“ řekl na adresu Filipa. Rozehnal jeho vyjádření označil za „čistě zlovolné“.

Vlachová kontrovala, že dobrá pověst Milionu chvilek je diskutabilní, jelikož zástupci spolku v minulosti symbolicky roztrhali ústavu. Ztrátu dobré pověsti spolku pak žalované strany dokládaly negativními hodnoceními akce Milionu chvilek na webech jako Parlamentní listy či Sputnik. „Žalobu vnímáme jako snahu o zviditelnění,“ prohlásila Vlachová.

Zástupkyně Filipa a KSČM řekla, že odvolání zváží, až dorazí písemný rozsudek. Dodala, že trvá na svých argumentech. Právník spolku je s verdiktem naopak spokojený. „Mohlo by to sloužit jako precedent, aby se politici vyvarovali lživých výroků,“ komentoval jej Rozehnal.

Omluvu dluží i Fajtovi

Za nepodložené výroky dostal Filip přes prsty od soudu už v červnu, i když zatím nepravomocně. Šéf KSČM loni v květnu v komunistických Haló novinách publikoval článek, v němž obvinil bývalého ředitele Národní galerie (NG) Jiřího Fajta například z toho, že jako ředitel NG sám se sebou uzavřel smlouvu na více než milion korun za kurátorskou práci na výstavách a expozicích.

Obvodní soud pro Prahu 1, k němuž Fajt podal žalobu na ochranu osobnosti, uzavřel, že se předseda komunistů musí omluvit. Podle soudu Filipova tvrzení neměla reálný základ. Proti verdiktu se místopředseda Sněmovny odvolal.

Reklama

Výběr článků

Načítám