Hlavní obsah

Milion chvilek podal žalobu, kde žádá omluvu po KSČM a Filipovi

Spolek Milion chvilek podal žalobu na KSČM a jejího předsedu Vojtěcha Filipa. Žádá veřejnou omluvu za Filipovo vyjádření, ve kterém uskupení spojil s kybernetickým útokem na benešovskou nemocnici. Milion chvilek o tom informoval v tiskové zprávě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojtěch Filip při jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

K žalobě spolek přistoupil poté, co Filip nevyhověl stejnému požadavku z předžalobní výzvy. Filip sdělil, že spolku odpověděl a na soud je připraven.

Filip v prosinci na zasedání ústředního výboru KSČM spolek, který pořádá demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO), ostře kritizoval. „Teď si vyzkoušeli blokádu hlavního nádraží, vyzkoušeli si kybernetický teroristický útok na nemocnici a zatím jim to prochází,” řekl tehdy. Podle Milionu chvilek Filip také nařkl spolek z toho, že usiluje o státní převrat.

Spolek uvedl, že kromě Filipa poslal předžalobní výzvu také straně, které předsedá. „Ta nese odpovědnost za lživé výroky Vojtěcha Filipa. Je předsedou ústředního výboru KSČM, na jehož jednání lživá tvrzení zazněla. KSČM na výzvu k omluvě nezareagovala,” píše. Filip podle Milionu chvilek na výzvu reagoval pouze vyhýbavě a veřejně se neomluvil ani výrok neodvolal, i když měl příležitost.

Očima Saši Mitrofanova: Milion chvilek vrhá svůj elán do bažiny

Komentáře

Filip: Jsem připraven

Místopředseda Poslanecké sněmovny Filip napsal, že na výzvy spolku reagoval. „Já jsem jim odpověděl a pokud se chtějí soudit, tak jsem připraven,” uvedl.

Milion chvilek v žalobě uvádí, že tvrzení o kyberútocích nemůže být považováno za subjektivní hodnocení, ale jde o nepravdivé skutkové tvrzení. Filip si toho musel být vědom, protože pro tvrzení nemá žádné důkazy, dodává žaloba. „Proti lžím, manipulaci a nepodloženým nařčením je třeba se bránit,” uvedl předseda spolku Mikuláš Minář.

Provoz benešovské nemocnice ochromil 11. prosince počítačový kryptovirus. Zařízení fungovalo v omezeném režimu, do plného provozu se vrátilo 30. prosince. Případ vyšetřuje policie, data v nemocnici podle kriminalistů napadl ruský vir Ryuk.

The Times zařadil Mináře mezi 20 vycházejících hvězd tohoto roku

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám