Hlavní obsah

Sedm mužů, jedna žena a útočník - sebevrah. V restauraci zemřelo devět lidí

– Uherský Brod • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, alf, ok, jr

Dvaašedesátiletý obyvatel Uherského Brodu zastřelil po poledni v restauraci Družba ve městě osm lidí. O počtu obětí informovali ministr vnitra Milan Chovanec i starosta města Patrik Kunčar. Mezi oběťmi je sedm mužů a jedna žena. Kolem půl třetí do zařízení vpadla zásahová jednotka a ozvaly se výbuchy. Podle informací Práva je mrtvý i útočník, sám se zastřelil.

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v Uherském BroděVideo: Pro Novinky Lukáš Jurčička, Novinky

 
Článek

Podle slov starosty města Patrika Kunčara v České televizi vpadl střelec do restaurace a začal střílet. Podle starosty mohlo být vevnitř kolem 20 lidí. Podle žalobce bylo útočníkovi 62 let a neměl kriminální minulost. Bydlel v Uherském Brodě poblíž místa činu a byl psychicky labilní. Motiv se vyšetřuje, šlo údajně o kombinaci osobních důvodů.

„Pachatel měl zbrojní průkaz, jestli střílel legálně drženými zbraněmi, zjišťujeme. Momentálně probíhá ztotožnění mrtvých lidí, kteří zemřeli rukou vraha. Viděli jsme osm mrtvých, je to hrozný zážitek,“ řekl na krátkém brífinku ministr vnitra Milan Chovanec, který do Brodu přijel spolu s policejním prezidentem Tomášem Tuhým.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policie okolí restaurace uzavřela. Archivní foto

„Nikdy jsme se nesetkali s něčím podobným, soucítíme s pozůstalými. Podrobnosti zatím nebudeme zveřejňovat, k jejich uvolňování dojde během zítřka. Kriminalisté tam budou pracovat několik hodin,“ dodal Tuhý.

Měl dvě zbraně

Zásah policie trval asi dvě hodiny. Do budovy, kde restaurace sídlí, vtrhla zásahová jednotka a také desítky záchranářů. Muž měl podle starosty Kunčara u sebe dvě palné zbraně, ČTK uvedla, že na místě byly náboje z brokovnice.

„Z místa jsme odvezli pouze jednu osobu, a to na ARO nemocnice v Uherském Hradišti. Jednalo se o vážně zraněnou ženu, která utrpěla dvě střelná zranění. O dalších zraněných nemám žádné informace,” řekl Novinkám mluvčí zlínských záchranářů Petr Olšan.

Padlo 25 výstřelů

„Pacientka, která byla k nám do nemocnice převezena po střelbě v Uherském Brodu, je po operaci. Záchranná služba ji přivezla se střelným poraněním hrudníku. Byla ve velmi vážném stavu. Podle lékařů tento stav přetrvává, více by měli lékaři vědět až ráno,“ sdělila po páté hodině odpoledne mluvčí nemocnice v Uherském Hradišti Dana Lipovská.

Chronologie událostí
12:56 - do redakce televize Prima volal muž, který uvedl, že je šikanován, "má pistoli a rukojmí a že se zařídí po svém."
po 13:00 - do restaurace Družba ve Vlčnovské ulici vtrhl starší muž, který začal střílet.
13:50 omezení provozu na nedaleké železniční trati, na místo zamířily policejní a záchranářské hlídky, včetně vrtulníku. Nebylo jasné, zda má muž rukojmí, zda jsou na místě zranění či mrtví.
kolem 14:30 - do objektu vnikla zásahová jednotka. Policisté na místě našli větší počet mrtvých.
15:35 ministr vnitra Milan Chovanec uvedl, že střelba si vyžádala osm obětí, zemřel také pachatel.
16:08 uherskobrodský starosta Patrik Kunčar sdělil, že útočník se sám zastřelil. Podle něj šlo o místního muže, zřejmě psychicky labilního.

Podle webových stránek města střelec vpadl do restaurace kolem 13. hodiny, padlo asi 25 výstřelů. Okolí místa bylo neprodyšně uzavřeno, obyvatelé byli varováni megafonem, aby se místu vyhnuli.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Restaurace Družba se nachází poblíž dopravně frekventovaného místa ve městě, není však přímo v centru. Hned vedle je akvapark.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který je na pracovní cestě v Jižní Koreji, vzkázal, že je útokem šokován. Tragédii považuje za mimořádnou. Požádal ministra vnitra, aby osobně dohlédl na vyšetřování policie.

Foto: Panorama Mapy.cz

Restaurace Družba

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám