Hlavní obsah

Střelec z Brodu vyjednával o rukojmích, i když už byli mrtví

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherský Brod
Aktualizováno

Ředitel krajské policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček ve čtvrtek odpoledne na tiskové konferenci uvedl, že většina obětí úterní tragédie zemřela během několika minut ihned po vstupu střelce do restaurace. Zdeněk Kovář s policisty vyjednával a tvrdil jim, že má rukojmí. Zásahová jednotka zakročila, jakmile přestal komunikovat.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policisté před restaurací Družba

Článek

„Vyjednavač navázal telefonickou komunikaci s pachatelem v 13.07 a udržoval s ním kontakt. Po 14. hodině byl již vyjednavač na místě, muž ale přestával komunikovat. I přestože byl původně ochotný vyjednávat a bylo o co hrát, komunikace ztrácela smysl,“ popsal začátek akce ředitel policie.

Když Kovář nereagoval na volání ani SMS, přišla na řadu zásahová jednotka, která mezitím dorazila z Brna.

Je vysoce pravděpodobné, že většina osob byla mrtvá ihned po vniknutí pachatele do objektu
Jaromír Tkadleček, ředitel krajské policie Zlínského kraje

„Náš vyjednavač se pokusil s mužem ještě zkontaktovat přes okno, když ale nebyl úspěšný, připravil se tým k zásahu. V tu chvíli se ozval výstřel, což byl impuls k okamžité akci. Po vstupu do restaurace jsme zjistili, že výstřel uštědřil sám sobě. V obličeji ještě fungovala mimika a rozlévala se krev,“ řekl k zákroku šéf zásahové jednotky Zdeněk Frank.

„Je vysoce pravděpodobné, že většina osob byla mrtvá ihned po vniknutí pachatele do objektu a v době, kdy probíhalo vyjednávání, byly již mrtvé,“ konstatoval Tkadleček s tím, že v přítomnosti policie se nestřílelo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Svědek, který přežil masakr v Uherském Brodě, popisuje jeho průběhVideo: Reuters

Střelec vnikl do restaurace Družba v úterý kolem 12.30 hod. a zastřelil sedm mužů a jednu ženu. Pak zavolal do TV Prima, aby na svůj čin upozornil, a o několik desítek minut později se zastřelil. Terčem útoku se stala také účetní, která utrpěla těžké zranění. Nyní je mimo ohrožení života v nemocnici.

Jediný, kdo střelbu přežil bez zranění, byl host restaurace, který se skoro na dvě hodiny ukryl na WC. Zachránilo se také osm lidí, kteří utekli zadním vchodem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám