Hlavní obsah

S uherskobrodským vrahem se v osudný den setkal ve dveřích jiné restaurace i starosta

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherský Brod

Děsivá fakta vycházejí na povrch v případu masového vraha Zdeňka Kováře, který v úterý půl hodiny po poledni začal řádit v restauraci Družba.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar

Článek

Výsledkem jeho řádění byla vražda sedmi mužů a jedné servírky, které střelil do hlavy. Další ženu, účetní, která přišla do podniku pouze vyřídit účetní doklady, střelil do hrudníku. S vážnými zraněními nyní leží v Uherskohradišťské nemocnici.

Podle svědků však nemusela být cílem útoku masového vraha restaurace Družba, ale třeba i některý jiný podnik v centru Uherského Brodu, kam lidé chodívali na oběd. Vrah si totiž restaurace před brutálním činem podle svědků vytipovával. Podle všeho procházel více restaurací a zvolil tu, kde se v daný okamžik nacházelo nejvíce lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Svědek, který přežil masakr v Uherském Brodě, popisuje jeho průběhVideo: Reuters

„Během oběda zde děláme asi sto jídel. Lidé k nám chodívají,“ sdělil Martin Polák, který pracuje jako číšník v Družbě, ale v osudný okamžik neměl naštěstí směnu.

Odešla do práce a už se nevrátila. Nic takového si nezasloužila. Byla milovaná a milovala.
sestra mrtvé ženy

Obětí vraha se mohl stát i starosta města Patrik Kunčar a jeho kolegové z úřadu.

„Ano, je to pravda. Spolu s dalšími třemi kolegy jsme šli na oběd do restaurace na Mariánském náměstí. Vraha jsme potkali na schodech uvnitř restaurace, ze které odcházel, protože byla v danou chvíli prázdná,“ přiznal Právu Kunčar. „Měli jsme obrovské štěstí. Přijít tam o minutu dřív…,“ nechtěl raději ani dokončit větu starosta.

Kolují jména obětí

Mezi lidmi už ve městě kolují jména obětí masového vraha. Oficiální seznamy však vedení města ještě ve středu od policie nemělo. „Nějaká jména se objevují, ale neznám je všechna. To už se víc dozvíte od lidí, když půjdete na náměstí,“ sdělil místostarosta Uherského Brodu Jan Hrdý (ODS).

Pieta za oběti střelby v Uherském BroděVideo: Aleš Fuksa, Právo

Podle Práva jsou mezi oběťmi čtyřiačtyřicetiletá číšnice, jeden mladý muž a skupinka postarších pánů zhruba důchodového věku, kteří mívali v restauraci Družba pravidelné schůzky.

„Odešla do práce a už se nevrátila. Nic takového si nezasloužila. Byla milovaná a milovala. Dříve dělala i s postiženými dětmi v místní mateřské školce. Zůstaly po ní dvě dospělé děti, naštěstí už zaopatřené. Jsou sirotci, nemají už ani tatínka. Mají jen mě a pak babičku. Nechtějte po mně, abych o tom vrahovi řekla, co si skutečně myslím. Bylo by to velice škaredé. Bolest v srdci má určitě i jeho rodina,“ řekla Právu Ivana Horehleďová, sestra zavražděné servírky.

Chodili jsme sem s manželkou pravidelně na obědy. Mohl jsem být mezi oběťmi
místní občan

O štěstí může hovořit další postřelená žena, sedmatřicetiletá účetní, která se v restauraci objevila v nejnevhodnější dobu. Střelná rána jí způsobila vážné zranění, ale její stav se lepší, a lékaři ji tak mohli probrat z umělého spánku. „V Družbě byla jen náhodou a krátce. Šla tam jen vyřídit nějaké účetní doklady a chtěla jít dál,“ uvedla její známá, která si nepřála zveřejnit své jméno.

Sázkař a folklorista 

Mladší dívka pracující v nedaleké sázkové kanceláři znala nejmladší z obětí nepříčetného vraha, sedmadvacetiletého sázkaře. „Je to hrozné, nemám slov. Jako zákazník byl v pohodě. Nikdy nedělal nic zlého. Vždycky si šel s kamarády jen vsadit nějakou menší částku, nic velkého. Byl to normální kluk,“ uvedla Eva Lekešová.

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v Uherském BroděVideo: Pro Novinky Lukáš Jurčička, Novinky

Další muž zavzpomínal na brodského nestora, šestašedesátiletého folkloristu: „Založili jsme s ním a přáteli Brodské patrioty. Miloval folklór a zpěv. Organizoval Bílokarpatské slavnosti. Byl i mým kolegou v Poštěpánském posezení. Vynikající kamarád, stále pozitivní. Je ho obrovská škoda. Když jsme si rozdělovali před akcemi úkoly, míval jich pokaždé nejvíc. Znali jsme se od mládí. Nemůžu se s tím doteď smířit. Přinesl jsem sem za něj alespoň dvě svíčky,“ uvedl Právu Josef Koller.

O skupině postarších mužů, nevinných obětí řádění Zdeňka Kováře, se rozhovořil i František Kubáň. „Dennodenně jsem se s nimi vídával. V tragický den jsem musel jít na brigádu. Chodili jsme sem s manželkou pravidelně na obědy. Mohl jsem být mezi oběťmi,“ uvedl Kubáň a dodal: „Dneska jsem se měl s jedním z těch kamarádů sejít na obědě. Byli jsme kolegové. Dělal dříve zedničinu, ale teď už byl v důchodu. A vidíte, všechno je jinak,“ rozplakal se starší muž, který přišel k restauraci Družba zapálit svíčku za své známé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám