Hlavní obsah

Trvalo to všechno strašně dlouho, popsal muž, který slyšel vraždění osmi nevinných lidí

Právo, Aleš Fuksa
Uherský Brod

Byl jediný, kdo přímo na místě tragédie přežil v úkrytu řádění třiašedesátiletého masového vraha Zdeňka Kováře. Jiní šťastlivci utekli z restaurace Družba v Uherském Brodě při pauze, kdy si zřejmě bral do ruky druhou zbraň. Třiatřicetiletý Petr Gabriel zůstal ukryt v kabince toalety. První okamžiky pro něj byly děsivé, naslouchal vraždění osmi nevinných lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Muž, který přečkal střelbu na toaletě, popisuje události v restauraciVideo: Reuters

 
Článek

„Do té restaurace jsem chodil každý den na oběd. Potkal jsem ve dveřích pána, kterého jsem kulantně předběhl. Řekl jsem mu s humorem, že jsem rychlejší a že na něj určitě taky zbude oběd. Pak jsem šel na toaletu a to mi zachránilo život,“ sdělil Gabriel.

Ve chvíli, kdy byl na toaletě, volal mu kolega. „Tak jsem si řekl, že telefon vyřídím na toaletě. Kdybych šel do restaurace, nic bych neslyšel,“ řekl Gabriel.

Po chvíli uslyšel sérii výstřelů. „Neuvědomil jsem si, co se děje. V takové poklidné oblasti a taková střelba, to jsem si nedokázal představit ani v nejhorším snu. Byl to obrovský šok. Zavřel jsem se do kabinky, klepal se hrůzou. Zavolal jsem záchranku, zalarmoval policii. Ti mi pomalu ani nechtěli věřit,“ přiznal Gabriel.

Zásahovka měla přiletět vrtulníkem, a ne dojet osobními auty
Petr Gabriel k zákroku policie

Když byl chvíli klid, snažil se volat manželce. „Aby uvědomila všechny ostatní,“ vysvětlil. Po celou dobu si uvědomoval, že kdyby se přišel vrah na záchod podívat, mohl být po smrti. „Z toalet jsem vyšel po dvou hodinách, zásahovka mě vyvedla,“ řekl Gabriel, který za dveřmi toalety slyšel veškerou hrůzu a řádění Zdeňka Kováře.

„Lidé se snažili i bránit, kdosi po střelci hodil židli. Byl tam hrozný řev, padání pivních krýglů. Vše jsem jen slyšel, ani jsem nevykouknul, to už by bylo po mně. Jen jsem taky slyšel, že celou dobu hrála televize, ČT 24. Říkal jsem si, kdy o tom budou konečně informovat. Jestli o tom vůbec někdo ví,“ sdělil.

Trvalo to dlouho

Slyšel, i jak do místnosti vkročilo komando. „Něco tam rozbíjeli. Ale strašně dlouho to trvalo. Volal jsem manželce, ať mě zachrání. Ať mě vysvobodí. Říkala mi, že policisté pořád chodí dokola a něco vyhodnocují. Přitom jsem psal sms a volal jsem, že je tu klid, ať zasáhnou,“ podotkl s pohnutým hlasem Gabriel.

I když mu policisté podle jeho slov zakázali se blíže vyjadřovat, přidal i svůj názor na zásah.

„Řeknu to otevřeně. Pan ministr Milan Chovanec kritizuje starostu, protože podával informace, ale myslím si, že zásahovka měla přiletět vrtulníkem, a ne dojet osobními auty. Pak to není zásahový útvar, ale jen nějaká policie, která zde přijede auty. Zásah měl být naprosto rychlejší. O půl jedné byly slyšet první výstřely, zásahovka mě vysvobodila někdy ve 14.20.“

Zároveň však cítil po vysvobození obrovskou úlevu, běžel hned k manželce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám