Hlavní obsah

Schvaloval teror v Christchurchi. Pražský soud mu potvrdil podmínku a přidal dohled

Praha

Jedenatřicetiletému Jiřímu Kantorovi potvrdil ve čtvrtek pražský vrchní soud tříletou podmínku za schvalování vražedného řádění teroristy na Novém Zélandu. Pachatele, který v mešitách postřílel přes padesát lidí, Kantor v komentáři ocenil, že „pěkně odvedl práci“. Odvolací soud výši původního trestu nezměnil, přidal k němu jen dohled nad Kantorem během zkušební doby. Verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Jiří Kantor se svým obhájcemVideo: Novinky

 
Článek

Kantor v den teroristického útoku v Christchurchi sdílel na svém facebookovém profilu článek o vražedném řádění v mešitách s komentářem: „Za mě určitě pěkně odvedená práce.“ Zároveň se souhlasnými komentáři také sdílel video se záznamem střelby ve svatostáncích.

Kantor to v červenci u plzeňského soudu nepopíral, naopak se omluvil a řekl, že ho to mrzí, protože nebyl pochopen. Komentář o dobře odvedené práci byl podle něj myšlen jako pochvalný a směřovaný na novozélandskou policii, že střelce rychle zadržela. „Vůbec mi nenapadlo, že si to někdo může vyložit tak, že bych tím chválil střelce,“ prohlásil Kantor.

Za schvalování střelby v mešitách dostal muž ze Sokolovska podmínku

Krimi

To mu ale soud neuvěřil. Zřejmě i proto, že během vyšetřování vyšlo najevo, že má Kantor na svém těle vytetovaný nápis švabachem A.C.A.B. a All Cops Are Bastards (Všichni policajti jsou parchanti - pozn. red.).

Proto také odvolací soud takzvaně vyslovil k podmíněnému trestu i dohled. „Je vidět určitá fascinace pana obžalovaného, jakým způsobem byl útok proveden a v jakém rozsahu. Pan obžalovaný přeci jen inklinuje k ultrapravicovému a ultranacionálnímu smýšlení,“ podotkl předseda odvolacího senátu Luboš Vrba a zmínil Kantorovo někdejší členství v Dělnické straně.

„Je třeba, aby chování pana obžalovaného bylo po zkušební dobu sledováno,“ konstatoval soudce.

Za schvalování podmínky

Stejný soud už dopoledne uložil dvouapůlletou podmínku Leoši Machálkovi, který teror v Christchurchi schvaloval podobně jako Kantor. Konkrétně dva dny po útoku na server drsnysvet.cz napsal: „Zní to blbě, že bych se k tomu přidal? Co ti muslimští zmetci udělali Evropě? A je s nimi nakládáno jako s beránky. Nedodržují zákony země, která jim vyšla vstříc. Za mě je to borec.“

Machálek za to v červnu dostal od pražského městského soudu tříletou podmínku, kterou ve čtvrtek odvolací soud o půl roku zmírnil, také s ohledem na Machálkovu osobnost a okolnosti jeho komentáře.

V obou případech, ostatně stejně jako ve většině ostatních nedávných případů schvalování teroru, žádal státní zástupce pětileté vězení. Zatím ale všichni obžalovaní odešli od soudu s podmínkou.

Vrah z Christchurche stráví zbytek života ve vězení

Svět

Při loňském teroristickém útoku na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch zavraždil 28letý Australan Brenton Tarrant 51 lidí a dalších 49 zranil. Na útok se dlouho a pečlivě připravoval, nashromáždil poměrně dost zbraní a střeliva. Oblékl se do maskáčů, taktické vesty a na hlavu si nasadil taktickou helmu, na které měl připevněnou kameru, kterou vraždění přenášel online na internet. Na konci srpna Tarranta soud poslal do vězení na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění.

Reklama

Výběr článků

Načítám