Hlavní obsah

Vrah z Christchurche stráví zbytek života ve vězení

Novinky, ČTK, aš, jem
Wellington
Aktualizováno

Soud na Novém Zélandu ve čtvrtek poslal atentátníka z Christchurche na doživotí do vězení bez možnosti podmínečného propuštění. Stal se prvním člověkem v této zemi odsouzeným k takovému trestu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vrah z Christchurche stráví zbytek života ve vězeníVideo: Reuters

 
Článek

Australský pravicový extremista Brenton Tarrant loni na jaře při útocích na dvě mešity zastřelil 51 lidí, dalších 50 utrpělo zranění. Šlo o nejhorší násilný čin, jaký Nový Zéland kdy zažil.

Soudce Cameron Mander řekl, že zločiny, jakých se nyní 29letý Tarrant dopustil, jsou tak příšerné, že ani život strávený ve vězení je nemůže odčinit. Uvedl také, že útoky způsobily mimořádné ztráty a vycházely ze zvrácené a zhoubné ideologie.

Rasista Tarrant chtěl v Christchurchi mešity i vypálit

Svět

Útočil při modlitbách

Tarrant na mešity v Christchurchi na novozélandském Jižním ostrově zaútočil při pátečních modlitbách loni 15. března, na lidi střílel z poloautomatických zbraní. Útoky zemi, která měla pověst jedné z nejbezpečnějších na světě, šokovaly a vedly k zákazu některých typů těchto zbraní.

Tak to je velký frajer. Za schvalování masakru na Novém Zélandu dostala žena v Praze podmínku

Krimi

Vynesením rozsudku skončilo čtyřdenní slyšení, během kterého přeživší a příbuzní obětí u soudu oživili vzpomínky na horor, který loni na jaře zažili.

Tarrant už dříve propustil své advokáty a dal soudci najevo, že před vynesením rozsudku nepronese závěrečnou řeč. Právník jmenovaný soudem uvedl, že Tarrant neoponuje trestu doživotního vězení bez možnosti podmínečného propuštění. Letos v březnu se tento muž ke svým činům přiznal.

Jednal chladnokrevně a podle plánu

Tarrant začal krveprolití plánovat poté, co se v roce 2017 přestěhoval z Austrálie na Nový Zéland. Nakupoval palné zbraně, tisíce nábojů a protistřepinové vesty. Prozkoumal řadu mešit v zemi, studoval jejich plány a dva měsíce před útokem vyrazil z Dunedinu, kde žil, do Christchurche. Tam nad mešitu Al-Noor vyslal dron, aby zjistil rozložení vchodů a východů. Zjistil si také doby konání modliteb a dny, které jsou pro muslimy důležité, takže chodí do mešit ve větším počtu.

Chtěl co nejvíc obětí

Tarrantova tvář zůstala bez výrazu, i když žalobce popisoval, jak dvěma ranami zabil tříletou Mucaad Ibrahimovou, která se držela otcovy nohy, jak zasáhl jednu ženu do páteře, takže bude po zbytek života na invalidním vozíku, nebo postřelil další a při útěku přes ni přeběhl.

Podle žaloby se opakovaně na místo útoku vracel, aby „dorazil” postřelené a ujistil se, že jsou mrtví. Žalobce Barnaby Hawer řekl: „Střílel metodicky do těl a hlav kohokoli, kdo ještě projevoval známky života.“

Extremista Tarrant se přiznal k vraždě 51 lidí v Christchurchi

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám