Hlavní obsah

David Rath opustil vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

David Rath v úterý dopoledne po 3,5 letech opustil bránu věznice. Krajský soud v Brně totiž vyhověl jeho žádosti o podmíněné propuštění. Exhejtman si odseděl polovinu trestu za korupci.

Propuštění Davida Ratha z věznice Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Bez jediného slova, zato s mírným úsměvem na rtech opustil krátce po půl dvanácté Rath bránu brněnské vazební věznice. Přímo před vchodem na něj čekal modrý vůz s pražskou značkou. Členové vězeňské služby vykázali čekající novináře, a umožnili tak Rathovi pohodlně nasednout bez toho, že by musel čelit otázkám žurnalistů.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

David Rath opouští věznici v Brně-Bohunicích

Rath vyšel ze dvěří věznice po dvou a půl hodinách od chvíle, kdy z brněnského krajského soudu přišel příkaz k jeho propuštění.

Návrhem na podmíněné propuštění se zabývaly brněnské soudy, protože bývalý hejtman Středočeského kraje a někdejší výrazný politik ČSSD si trest odpykával ve věznici v Brně-Bohunicích.

Městský soud loni v listopadu sice rozhodl o Rathově podmíněném propuštění s délkou zkušební doby sedm let, státní zástupkyně ale proti rozhodnutí podala stížnost.

Soud nařídil na duben odvolací jednání v druhé větvi Rathovy korupční kauzy

Krimi

Krajský soud v úterý o stížnosti pravomocně rozhodl. Jednání ale bylo neveřejné, soud rozhodl takzvaně od stolu. Při jednání senátu tak Rath nebyl přítomen, stejně tak ani jeho advokát či žalobkyně.

Soud souhlasil s propuštěním Davida RathaVideo: Petr Kozelka, Právo

Žádost o propuštění Ratha podal Svaz pacientů ČR. „Polepšení na straně odsouzeného je jednoznačně dáno, má i velmi kladné hodnocení. Nemá cenu spekulovat o tom, jak dopadne druhá větev (další část případu zaměřená zejména na firmy - pozn. redakce). Je to složitý případ, není tam ani nařízeno zatím jednání na odvolacím Vrchním soudu v Praze,“ prohlásil v listopadu soudce a upozornil, že Rathovi spoluodsouzení manželé Kottovi už jsou také z vězení na svobodě.

Na Ratha ve vězení zaútočil narkoman, řekl soudce

Krimi

Policie Ratha zadržela v květnu 2012 se sedmimilionovým úplatkem, který si nesl v krabici od vína. Pražský vrchní soud později uznal Rathovu vinu v případech ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku a budovy gymnázia v Hostivici nedaleko Prahy.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Středočeský hejtman poslanec ČSSD David Rath a ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová (v současnosti Kottová) na archivním snímku z 10. března 2011.

V této takzvané první větvi kauzy Rath dostal sedmiletý trest vězení a také desetimilionový peněžitý trest a zákaz činnosti, a to za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU.

Záznam: Propuštění Davida Ratha z vězniceVideo: ČTK

V dubnu se odvolací vrchní soud bude zabývat druhou větví kauzy. V ní Krajský soud v Praze prodloužil Rathovi nepravomocně trest ještě o rok.

Vězeňská služba nasadí na covid jednotku vězně Kotta i Ratha

Krimi

Jedná se o část případu, ve které čelí obžalobě kvůli zdravotnickým zakázkám dalších osm lidí a devět firem včetně stavební firmy Metrostav.

Reklama

Související témata:

Související články

Rathův exporadce Bušina dostal šest let

Krajský soud v Praze v pátek odsoudil Filipa Bušinu, někdejšího poradce bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, kvůli stamilionovým daňovým únikům...

Výběr článků

Načítám