Hlavní obsah

Přepadal seniorky v Olomouci, dostal pět let

Olomouc

Krajský soud v Olomouci v pondělí uložil pět let vězení za čtyři loňská loupežná přepadení starších žen v Olomouci Michalu Vymazalovi (32). Muž si podle kriminalistů vybíral starší ženy, ke kterým přistupoval zezadu. Jednu z obětí vláčel po zemi, způsobil jí přitom těžkou újmu na zdraví.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Michal Vymazal u soudu

Článek

Dosud netrestaný muž útočil v jedné oblasti města, obětem se pokusil odcizit kabelky či jim je odcizil. Obžalovanému původně hrozilo pět až 12 let vězení, k loupežím se přiznal.

Olomoučtí policisté podezřelého dopadli po posledním napadení. První případ se stal 22. února v Družební ulici. Jednasedmdesátiletou ženu srazil muž k zemi a vláčel ji zhruba deset metrů. Nákupní tašku ubránila, při vláčení si však zlomila stydkou kost.

Druhý případ se stal 25. února v ulici Zikova. Během potyčky žena upadla na zem a pachatel jí odcizil kabelku. O den později v Brněnské ulici se zmocnil tašky ženy, která seděla na zastávce.

Seniorka přistihla souseda při krádeži, následný útok nepřežila

Krimi

Poslední útok se stal 27. února v podchodu v olomoucké části Nová ulice. Pachatel se tam pokusil zmocnit kabelky pětapadesátileté ženy. Použil proti ní hrubé síly, opřel se o ni nohou a strčil do ní. K jeho dopadení přispěla i městská policie a kamerový systém.

Policie měla v této oblasti zvýšenou pohotovost, v době posledního útoku měla obsazena všechna strategická místa; věděla, že jde o stejného pachatele. Pak si pro něj šli najisto do jeho bydliště.

Přišly za stařenkou kvůli pojištění, sebraly jí 750 tisíc. Svitavská policie hledá trojici žen

Krimi

Ve všech případech si pachatel podle kriminalistů vybíral ženy středního až seniorského věku od 55 do 74 let. Tipoval je dopředu a v době, kdy to nejméně čekaly, udeřil.

Vymazal nebyl dosud nikdy stíhán. Motivem byla zřejmě finanční tíseň, krátce předtím přišel o práci. Při domovní prohlídce v jeho bydlišti v Olomouci byla část odcizených věcí nalezena. Škodu policisté vyčíslili na 17 000 korun. Soud jej odsoudil za loupež, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a za krádež.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám