Hlavní obsah

Pomáhal zraněným, zatímco viník od nehody ujel

Právo, Michael Polák
Liberec

Bavilo by ho pracovat u policie, nemá na to ovšem potřebné vzdělání. Julius Jano z Frýdlantska v severních Čechách letos v únoru pomohl posádce auta, které jiný vůz smetl ze silnice. Zatímco viník nehody z místa ujel, Julius Jano zastavil a postaral se o zraněné. Policisté mu za to v pondělí poděkovali.

Vážná nehoda na LibereckuVideo: Policie ČR

 
Článek

„Havarované auto se několikrát převrátilo přes střechu a narazilo do stromu, řidič vozu byl sice pouze otřesený s drobnými šrámy, ale spolujezdec utrpěl středně těžká zranění a zůstal v tratolišti krve. Julius Jano ho vyprostil a oběma zraněným pomáhal až do příjezdu zdravotníků,“ popsal policejní mluvčí Vojtěch Robovský kritické okamžiky dopravní nehody, k níž došlo letos 20. února v Hajništi na Frýdlantsku.

Za to, jak se zachoval, převzal Julius Jano v pondělí v Liberci ocenění Gentleman silnic, udělované v rámci společného projektu Policie ČR a České pojišťovny. „Dnes sílí smutný trend od nehody ujet, nebo si ji vyfotit a pokračovat dál. Pan Jano se ale zachoval jinak, měl by být velkou inspirací pro ostatní řidiče,“ vyzdvihla význam oceněného muže Ivana Buriánková, vedoucí projektu Gentleman silnic.

Foto: Michael Polák, Právo

Někteří si nehodu jen vyfotí, Julius Jano ale zastavil a běžel pomoc zraněným.

Sám Jano tvrdí, že ani chvíli neváhal, jestli zastaví a poběží posádce nabouraného auta na pomoc. „Pouze se mi hlavou pod tlakem adrenalinu i strachu honily myšlenky, co tam bude. Zda tam budou mrtví, zda tam nebude někdo s tepenným krvácením,“ líčil muž. „V tom autě ale bylo ticho. Žádný zvuk. Zprvu jsem se bál nejhoršího.“

Zdravotnické zkušenosti se synem

Ačkoliv žádný zdravotnický kurz nikdy neabsolvoval, pomoci zraněné posádce se neobával. Roli v tom hrály i jeho nelehké zkušenosti z rodinného života. „Narodil se nám totiž autistický syn, a když byl maličký, tak se často dusil. Díky tomu jsem hledal informace, jak rozdýchat kojence, a mohl jsem synka zachránit,“ řekl Jano, který pracuje v nízkoprahovém centru ve Frýdlantu.

Policisté při vyšetřování zjistili, že nehodu způsobil řidič, který začal vybočovat kvůli předjíždění a nevšiml si, že sám už je předjížděn. Ohrozil tím posádku auta, které pak Julius Jano pomohl. Viník vůbec nezastavil a ujel. Policistům se ho přesto podařilo později díky informacím od veřejnosti vypátrat. „Jednalo se o devětašedesátiletého cizince, který byl v květnu obviněn z neposkytnutí pomoci a ublížení na zdraví,“ upřesnil Vojtěch Robovský.

K pondělnímu předání ocenění doprovodily Julia Jana i jeho děti i manželka. „Jsem na něj hrdá každý den, každý týden, každý měsíc,“ dodala dojatá žena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám