Hlavní obsah

Policie odložila tragickou srážku vlaků v Českém Brodě. Strojvedoucí zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolín
Aktualizováno

Policie ukončila vyšetřování nehody osobního a nákladního vlaku, které se srazily v roce 2020 v Českém Brodě. Zemřel tehdy strojvedoucí a 35 lidí bylo zraněno. Kriminalisté případ odložili, protože strojvedoucí, jehož zdravotní indispozice za nehodou zřejmě stála, při srážce zemřel, uvedla na dotaz Novinek mluvčí policie Michaela Richterová.

Srážka vlaků u Českého BroduVideo: HZS Středočeského kraje

 
Článek

Vyšetřování kolize trvalo 1,5 roku, protože policie zadala více posudků a musela počkat na vypracování závěrečných zpráv Drážní inspekce a Správy železnic. Nehodu policie vyšetřovala jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. Počátkem ledna byl ale případ odložen.

Hasiči ukázali záběry z havarovaného vlaku v Českém Brodě

Krimi

„Příčinou nehody byla pravděpodobně náhlá zdravotní indispozice 41letého strojvedoucího těsně před nehodou,“ řekla Novinkám Richterová s tím, že případ byl odložen, „neboť ve věci nejde o podezření z trestného činu a není namístě věc vyřídit jinak.“

Záznam: Vyprošťování vlaků v Českém BroděVideo: Novinky

Nehoda se stala 14. července 2020 v Českém Brodě v části Štolmíř na hlavní trati mezi Prahou a Kolínem. Osobní vlak CityElefant jedoucí z pražského Masarykova nádraží do Řečan nad Labem najel zezadu do poštovního vlaku ČD Cargo stojícího za návěstidlem ve stanici Český Brod. Soupravy byly do sebe po nehodě zaklíněné.

Strojvedoucí před srážkou na červenou zastavil, pak se ale nečekaně rychle rozjel

Krimi

Při nehodě zemřel právě strojvedoucí osobního vlaku. Zraněno bylo 35 cestujících, z toho čtyři těžce. Osm zraněných bylo nezletilých. Tehdejší ministr dopravy Karel Havlíček po nehodě naznačil, že za nehodou může stát lidská chyba, protože trať, na které ke kolizi došlo, je nejlépe zabezpečená v ČR. Škodu vyčíslila Drážní inspekce na 45 milionů korun. Trať byla mnoho hodin uzavřena, protože odklízení následků bylo náročné.

Foto: Správa železnic

Následky srážky vlaků

Reklama

Výběr článků

Načítám