Hlavní obsah

Pokračuje soud s Peltou. Jsem absolutně nevinná, tvrdí exnáměstkyně

– Praha • Aktualizováno
Právo, jkk

Bývalá náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová v pondělí vypovídala u pražského městského soudu v kauze údajných manipulací se sportovními dotacemi, v níž figuruje někdejší předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta. Kratochvílová byla poslední z obžalovaných, kterou soud vyslechl. V červnu se z účasti na jednání omluvila s tím, že je hospitalizovaná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Simona Kratochvílová před začátkem jednání Městského soudu v Praze

Článek

„Cítím se absolutně nevinná,“ zahájila svou řeč obžalovaná exnáměstkyně. Obžalobu považuje za vykonstruovanou. „Ten příběh se nestal,“ bránila se.

Na manipulacích se podle obžaloby podílela zejména ministerská náměstkyně Simona Kratochvílová, přičemž podle spisu vycházela vstříc přáním a požadavkům Pelty, s nímž měla tehdy milenecký poměr, a také Miroslava Jansty, šéfa České unie sportu (ČSU).

Valachová o rozdělování dotací věděla, hájil se Jansta před soudem

Krimi

Dotace mělo ministerstvo přidělit tam, kde na tom měli zájem vlivní lidé, neměla rozhodovat kvalita projektů. Zmocněnkyně resortu školství u soudu řekla, že úřad požaduje náhradu škody 1,116 miliardy korun. I přesto, že po vypuknutí kauzy byly dotační programy zrušeny a peníze nebyly vyplaceny. Všichni obžalovaní vinu odmítli.

Valachová jako svědkyně

Kratochvílová v pondělí mimo jiné uvedla, že sportovní prostředí jí svěřila tehdejší ministryně Kateřina Valachová (ČSSD), která v kauze figuruje jako svědkyně a měla by u soudu vypovídat.

Pelta soudu vysvětloval zájezd a byt pro náměstkyni

Krimi

Kratochvílová k tomu podotkla, že měla „chabé povědomí o sportovní oblasti“. I proto prý chtěla z ministerstva odejít. „Nastoupila jsem do rozjetého vlaku, který nešel zastavit,“ řekla s tím, že úředníci byli pod tlakem dodržet rychle se blížící termíny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Pelta (uprostřed) před začátkem jednání Městského soudu v Praze

Exnáměstkyně také řekla, že i Valachová se dříve scházela se zástupci sportu, proto na tom neviděla nic špatného. Před soudem argumentovala například odůvodněním své odměny od ministerstva, kterou prý dostala za předjednání dotačních sportovních programů s partnery. „Byla jsem odměňována za to, co bylo mojí pracovní náplní, a teď jsem za to kriminalizována,“ sdělila Kratochvílová.

Bývalá náměstkyně u soudu přiznala vztah s Peltou. „S panem Peltou jsem měla krátkodobý poměr, ale musím odmítnout, že by to bylo využíváno k nezákonnému ovlivňování,“ uvedla. Naopak popřela přijetí údajných úplatků právě od Pelty.

Někdejší šéf fotbalu ji měl podle obžaloby platit prostřednictvím fotbalové asociace byt na Senovážném náměstí v centru Prahy. To však podle Kratochvílové není pravda, nájem 39 400 korun prý platila Peltovi v hotovosti. Odposlechy z „konspiračního“ bytu pak žena označila za nezákonné a obsah zaznamenané komunikace bagatelizovala. „Tam jsme hovořili o obrovském množství věcí, ale já jsem nikdy nic nesplnila z toho, co mi pan Pelta říkal,“ tvrdí exnáměstkyně.

Dalším úplatkem měl být poukaz na zájezd v hodnotě 200 tisíc korun. „Vzhledem k zatýkání v květnu, už jsem se nedostala k úhradě toho zájezdu,“ řekla Kratochvílová. Podle ní poté dovolenou došel za ni zaplatit advokát. Na dotazy žalobce i advokátů po své výpovědi odpovědět odmítla.

Ženě hrozí pět až 12 let vězení, a to za údajné přijetí úplatku od tehdejšího předsedy Fotbalové asociace ČR Miroslava Pelty (FAČR) a dále za pokus o zneužití pravomoci, o dvojí zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a o porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám