Hlavní obsah

Valachová o rozdělování dotací věděla, hájil se Jansta před soudem

Právo, jkk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obžalovaný předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta v pátek dokončil svoji výpověď před soudem, který řeší kauzu sportovních dotací. Uvedl, že když se snažil získat pro „svoji“ organizaci z dotačního balíku nejvíc peněz, šlo mu o princip. Na svém počínání nevidí nic závadného i proto, že se o nastavení systému dotací bavil s vedením ministerstva školství včetně tehdejší šéfky resortu Kateřiny Valachové (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na snímku šéf České unie sportu Miroslav Jansta.

Článek

Janstovi na počátku roku 2017 prý vadilo, že ČUS jakožto největší organizace v zemi měla z neinvestičního dotačního programu III dostat méně než Český olympijský výbor (ČOV), který podle něj nemá žádnou členskou základnu.

„Nechtěl jsem 65 nebo 80 milionů. Jen jsem chtěl, abychom dostali nejvíc, protože jsme největší,“ vysvětlil Jansta.

Obžaloba mu klade za vinu, že do rozdělení dotací nezákonně zasahoval prostřednictvím Jana Boháče, generálního sekretáře ČUS, který s Janstou sedí na lavici obžalovaných.

Pelta soudu vysvětloval zájezd a byt pro náměstkyni

Krimi

Obžalovaná je také někdejší náměstkyně ministerstva Simona Kratochvílová. Tu prý Janstovi jako kontaktní osobu k problematice dotací určila sama ministryně Valachová.

„Paní náměstkyně se mě ptala, koho bych jí doporučil do expertní komise, tak jsem doporučil pana Boháče. Ne z důvodu, že byl generální sekretář ČUS, ale protože měl přehled,“ vzpomínal Jansta.

Bitva mezi sportovci o peníze

V obžalobě se píše, že Boháč svému nadřízenému z ČUS prozradil návrh rozdělení dotací ze zmíněného programu. Janstova ČUS měla dostat 48,5 milionu, Sokolská obec 46,5 milionu a ČOV 64,4 milionu korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta.

„Vůbec to neodpovídalo tomu, na čem jsme se konsenzuálně dohodli na radách. Cítil jsem povinnost okamžitě o tom informovat náměstkyni, která za to byla odpovědná,“ řekl Jansta.

Kratochvílovou podle obžaloby zaúkoloval, že „je třeba pokrátit dotaci pro ČOV a ČUS má být poskytnuta podpora z jiného programu než z programu III.“

Ministerští kašpaři, céres, srdcaři a fotbal jako dělnická třída. Pelta vypovídal u soudu

Krimi

Jansta tehdy zasedal v Národní radě pro sport a řekl, že byl i jedním z garantů zmíněného dotačního programu. Tedy že mohl mluvit do jeho podoby. Řekl, že nesrovnalosti probíral jak s Kratochvílovou, tak i s Valachovou, přičemž obě ho uklidňovaly, že se celá věc vyřeší a že se ještě dodělává metodika.

„Kdyby se paní Valachová nestyděla říct, jak to bylo, nemuseli jsme tu být. Ona o všem věděla. Říkala mi: Všechno vím, všechno vím, Simona mi všechno řekla,“ popsal obžalovaný.

Podle zachycených SMS zpráv Jansta před jednáním komise instruoval také Boháče. „Buď tvrdej, jsme největší a neustupuj, už jsem mluvil s náměstkyní! Potřebuji, abys to vyhrotil, máš respekt!!!“ napsal mu Jansta. Boháč na to odvětil: „Provedu!“.

A finální rozdělení dotací se skutečně poté změnilo. ČUS si měl polepšit o 11,5 milionu na 60 milionů, ČOV měl dostat 50 milionů a ČOS 46,2 milionů korun.

Hodí to na mě, myslí si Valachová

Bývalá ministryně a nynější poslankyně za sociální demokracii se k procesu, kde obžalovaní zmiňují její jméno, vyjádřila na blogu na webu idnes.cz. V něm připomněla, že obžalovaní mohou na svoji obranu lhát a překrucovat.

„Nepochybuji, že i přes to, co dokazují odposlechy, v soudní síni zazní mnoho slov o tom, že ‚za všechno může Valachová‘, protože změnila starý dobrý ‚zavedený systém‘, který ‚měl běžet dále‘,“ napsala poslankyně.

Valachová po propuknutí skandálu s dotacemi v roce 2017 z postu ministryně odstoupila a dotační programy byly zrušeny. U soudu Valachová vystoupí jako svědkyně.

Kromě Jansty, Boháče, Kratochvílové, Břízy a ČUS čelí stíhání v kauze manipulace s dotacemi také Fotbalová asociace ČR (FAČR) a její bývalý šéf Miroslav Pelta. Všichni vinu odmítají. Hrozí jim pět až 12 let vězení. Hlavní líčení bude pokračovat od 24. srpna. Na řadě je ještě výslech Kratochvílové.

Reklama

Výběr článků

Načítám