Hlavní obsah

Pelta soudu vysvětloval zájezd a byt pro náměstkyni

Právo, jkk
Praha

Ve čtvrtek u pražského městského soudu pokračoval výslech bývalého předsedy fotbalového svazu Miroslava Pelty v kauze sportovních dotací. Na rozdíl od středy proběhl Peltův výslech ve vážnějším tónu. Na otázky žalobce dokonce odmítl odpovídat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta

Článek

Předsedkyně senátu Lenka Cihlářová se Pelty opět ptala na byt v centru Prahy, který někdejší šéf Fotbalové asociace ČR platil a bydlela v něm tehdejší náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová. Obžaloba to považuje za formu úplatku.

Pelta řekl, že byt původně pronajal pro svého syna. Ten tam ale nikdy nebydlel. Nakonec v bytě skončila Kratochvílová, když se musela odstěhovat z bytu, který sdílela s ministryní Kateřinou Valachovou (ČSSD). Nájemní smlouvu zařizovala zaměstnankyně svazu.

Soudkyně Mašínová přiznala poměr s Peltou, soud jí snížil plat o třetinu

Domácí

„Já jsem nedůslednej,“ vysvětloval Pelta. „Ale od začátku jsem to platil já jako fyzická osoba,“ dodal. Kratochvílová mu prý peníze na nájem dávala v hotovosti.

Dovolenou neplatil. Jen zajistil poukaz

Soudkyni také zajímal poukaz na zájezd na Seychely, který měl dle obžaloby Pelta náměstkyni také zajistit. Odmítl však, že by zájezd platil. Poukaz měl podle něj pouze odloženou splatnost. Aby za ni někdo zájezd platil, by bylo nebezpečné. Že Kratochvílová jede na dovolenou, podle Pelty vědělo více lidí. „Ta dovolená byla věc veřejná,“ podotkl. Předpokládá, že žena za zájezd zaplatila.

Soud s Miroslavem PeltouVideo: Jakub Kotalík, Právo

Náměstkyně je z vesnice, tak se na mě obrátila

Předsedkyně senátu Peltu také konfrontovala s některými odposlechy, například když se s Kratochvílovou bavil o konkrétních dotacích. Soudkyně chtěla zejména vědět, proč mu náměstkyně podrobnosti sdělovala.

„Je z menší vesnice u Brna, neznala tady to prostředí. Obrátila se na mě jako člověka, který se v Praze orientuje,“ řekl Pelta.

Ministerští kašpaři, céres, srdcaři a fotbal jako dělnická třída. Pelta vypovídal u soudu

Krimi

Že by ale náměstkyni nebo jiné úředníky ovlivňoval, popřel. Nad mlčenlivostí zaměstnanců ministerstva se prý nezamýšlel. „To jsem neřešil. Já to bral tak, že jsme všichni sport,“ řekl. „Kdybych měl tu vazbu, jak tady říkal pan státní zástupce, že jsem něco ovlivňoval, tak bych nedopadl tak, že jsem dostal míň, a ne víc,“ poukázal Pelta na menší přidělenou částku pro fotbalovou asociaci, než jakou si představoval.

Pelta a spol. způsobili škodu přes miliardu, tvrdí ministerstvo

Krimi

Obžaloba uvádí, že Pelta pro fotbalovou asociaci nezákonně vymohl o 19,8 milionu korun navíc, a to na základě toho, že od Kratochvílové neoprávněně zjistil výši schválené částky. K určitým informacím měl prý přístup jako člen Národní rady sport. „Spíš tam dělám tu atmosféru a diskuse, než abych studoval papíry, ty čísla jsou moje největší slabina,“ popsal Pelta.

„Ty investiční programy nejsou jednoduchý. My jsme makali, makali, makali, pak si to vzali úředníci a pro nás to skončilo,“ uvedl. Doplnil, že k administrativě neměl vztah ani jako předseda fotbalového svazu. „Úředník? Já jsem sportovec,“ prohlásil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta měl dobrou náladu. (16. června 2020)

Jak už Pelta upozornil ve středu, odmítl odpovídat na dotazy státního zástupce Ondřeje Trčky. „Využívám svého práva nevypovídat,“ řekl obžalovaný.

Po Peltovi soud zahájil výslech Jana Boháče, generálního sekretáře České unie sportu (ČUS). „Vinu necítím,“ začal Boháč. ČUS byla podle něj, co se týče financování ze strany státu, diskriminovaná. Na manipulacích se podle obžaloby podílela zejména ministerská náměstkyně Simona Kratochvílová, přičemž podle spisu vycházela vstříc přáním a požadavkům Pelty, s nímž měla tehdy milenecký poměr, a také Miroslava Jansty, šéfa České unie sportu. Dotace mělo ministerstvo přidělit tam, kde na tom měli zájem vlivní lidé, neměla rozhodovat kvalita projektů.

Peltovy odposlechy: „Faltýnkovi a klukům z Hradu se musí vyhovět“

Domácí

V úterý zmocněnkyně resortu školství u soudu řekla, že úřad požaduje náhradu škody 1,116 miliardy korun. I přesto, že po vypuknutí kauzy byly dotační programy zrušeny a peníze nebyly vyplaceny. Všem obžalovaným hrozí pět až dvanáct let vězení.

Reklama

Související články

Končí vyšetřování sportovních dotací

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) po téměř roce a půl končí vyšetřování trestní kauzy týkající se údajně zmanipulovaných...

Výběr článků

Načítám