Hlavní obsah

Pitvy obětí střelby v Ostravě skončily, na sbírky skládají lidé miliony

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Soudní znalci již ukončili pitvy obětí střelce z ostravské nemocnice. Na jejich závěry je nicméně potřeba počkat ještě několik týdnů. Ostatky pozůstalých byly předány rodinám, které nyní připravují pohřby. Pro pozůstalé mezitím vzniklo několik sbírek, například na nemocniční konto přispělo již přes tři tisíce lidí celkem bezmála třemi miliony korun.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Lidé před FN Ostrava po úterní tragické střelbě

Článek

Policie i nadále pokračuje ve vyšetřování, přestože se pachatel zastřelil. Zjišťují hlavně motiv jeho činu a také to, odkud měl nelegálně drženou zbraň. Informace o vývoji v případu sdělila v pondělí mluvčí policie Pavla Jiroušková.

Dvaačtyřicetiletý stavební technik Ctirad Vitásek zaútočil pistolí na devět lidí v čekárně traumatologické ambulance v úterý 10. prosince. Sedm lidí zemřelo, dva lidé se léčí již v domácí péči. Podle vyšetřovatelů je verzí příčiny tragédie několik, jednou z nich je údajná nemoc útočníka, který na sociálních sítích uváděl, že trpí rakovinou.

Střelec z Ostravy dostal žádanku na psychiatrii, řekla příbuzná

Krimi

Obyvatelé Ostravy, ale i dalších obcí v Česku, státní i soukromé organizace a firmy a další lidé posílají peníze na různé sbírky pro pozůstalé. Na sbírkovém účtu Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) se v pondělí odpoledne nashromáždilo již téměř 2,9 milionu korun.

„Peníze již poslalo 3398 dárců. Většinou jde o jednotlivé osoby, které zasílají částku do dvou tisíc korun,“ informovala Právo mluvčí FNO Petra Petlachová. Lidé na bankovní účet 73030761/0710 mohou posílat peníze do konce března příštího roku.

Byl přesvědčen, že má rakovinu, řekla příbuznáVideo: TV Prima Velké Zprávy

Sbírku uspořádala také Vězeňská služba (VS). Vyhlásila ji spolu s policejním Nezávislým odborovým svazem na pomoc rodinám dvou příslušníků vězeňské služby, které v nemocnici Vitásek zastřelil. Vězeňská sbírka potrvá do 15. února. Lidé mohou posílat finanční dary na číslo účtu: 4200555535/6800, variabilní symbol 150220. Oba muži byli v nemocnici ve svém volnu, podle generálního ředitele VS Petra Dohnala útok necílil na tento bezpečnostní sbor.

Vrah hledal čekárnu, kde bylo nejvíc lidí

Krimi

Také fanoušci fotbalového klubu Baník Ostrava vybrali na sobotním zápase s pražskou Spartou peníze do sbírky pro rodiny obětí ostravského střelce. Vybrali 326 968 korun, 105 eur a 74 zlotých. Samotný fotbalový klub navíc daruje dalších 150 tisíc korun.

Další peníze vybírají mezi sebou fotbalisté a realizační tým. Další sbírku vyhlásila také například Základní škola Ivana Sekaniny v Ostravě-Porubě. Tato je určena na pomoc rodině muže, který v úterý při střelbě vlastním tělem zachránil svou dvanáctiletou dceru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa činu před nemocnicí v Ostravě (10. prosince 2019)Video: Reuters

Tento muž, mimo jiné pracovník vězeňské služby, byl totiž členem Spolku rodičů při této základní škole. Více informací najdou lidé na webu této školy. I tato sbírka potrvá do konce března. Lidé mohou přispívat na účet 1012201912/5500.

Sbírka na pomoc pozůstalým po obětech střelby se organizuje také na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě Ostrava. Zatím se zde podařilo vybrat přes 200 tisíc korun. Účet má číslo 291463872/0300. Příspěvky lze také v tomto případě zasílat do 31. března. Poté univerzita vybranou částku předá ve spolupráci s fakultní nemocnicí rodinám obětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám