Hlavní obsah

Partner ženě vrazil pár facek, ona reagovala nožem. Soud jí snížil trest

Právo, bad

Z původních osmi a půl na šest let vězení snížil ve středu pražský vrchní soud trest Adrianě Šotíkové (49) za pokus o vraždu jejího o osmnáct let mladšího partnera. Podle závěrů soudu si muž za pobodání částečně může sám. Soud tak částečně vyhověl odvolání obžalované proti prosincovému verdiktu Krajského soudu v Plzni.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Máme za to, že ukládání trestu pod spodní hranici trestní sazby není na místě,“ podotkl při odůvodnění rozhodnutí předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. Nicméně vzápětí dodal: „Ovšem na druhou stranu máme za to, že nalézací soud přehlédl podstatné okolnosti případu.“

Soudce zejména vypíchl „jednoznačné spoluzavinění poškozeného“ a také fakt, že zůstalo pouze u pokusu o vraždu. „Nenastal smrtelný následek ani žádný jiný podstatný následek na zdraví poškozeného,“ řekl soudce, který rovněž připomněl, že i sám poškozený se zasazoval o co nejnižší trest pro svou partnerku.

Fackující policista stíhán nebude

Krimi

Šotíková bodla svého partnera loni v lednu na ubytovně v jedné z plzeňských ubytoven. Popíjeli spolu předtím alkohol, situace se ale později vyhrotila, pár se pohádal a muž Šotíkovou udeřil dvakrát do obličeje, až se jí spustila krev z nosu.

Šotíková se upravila a začala očišťovat kedlubnu. Zahlédla koutkem oka, jak se muž postavil z křesla a vyšel směrem k ní. Žena se podle obžaloby otočila a se slovy: „Je to naposledy, cos mě praštil,“ vrazila partnerovi do břicha nůž s devatenácticentimetrovou čepelí do břicha. Muži zachránil život včasný zásah lékařů.

Žena loni u plzeňského soudu i ve středu prostřednictvím své obhájkyně ale popřela jakýkoli záměr muže usmrtit. Prohlásila, že šlo v podstatě o nehodu a že si muž na nůž prakticky sám naběhl.

Muž v Hradci upozornil souseda na hluk. Ten vykopl dveře a zmlátil ho

Krimi

„Obžalovaná popřela, že by poškozeného chtěla jakkoliv zranit, nebo dokonce zabít,“ uvedla obhájkyně v odvolání. „Nešlo o úmyslný trestný čin, chybí tam jednoznačně subjektivní stránka věci,“ doplnila a připomněla, že sám poškozený v přípravném řízení odmítl verzi, že by ho partnerka chtěla zabít a označil to za nešťastnou náhodu. Šotíková v odvolání žádala rozsudek buď zrušit, nebo alespoň snížit trest, sama se z odvolacího jednání omluvila.

Reklama

Výběr článků

Načítám