Hlavní obsah

Fackující policista stíhán nebude

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský policista, který loni koncem října opakovaně udeřil na autobusové zastávce opilého muže bez roušky a sám ji přitom neměl nasazenou, nakonec nebude za své jednání trestně stíhán. Podle názoru státního zástupce se dopustil maximálně přestupku, a věc tak budou řešit jen v kázeňském řízení policistovi nadřízení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Intenzita zákroku nebyla údajně taková, aby v ní bylo možné spatřovat trestný čin. Toto mínění mají podle informací Práva jak vyšetřovatelé z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), tak žalobce Ondřej Šťastný z Městského státního zastupitelství v Praze.

„Dnes jsem dal policejnímu orgánu GIBS pokyn, aby trestní věc příslušníka policie podezřelého ze spáchání přečinu zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s fackováním civilní osoby při zákroku v Praze odevzdal k dalšímu řízení vedení Policie ČR,“ sdělil ve čtvrtek Právu Šťastný.

Zasahující policista se bude ze svého postupu zodpovídat.

„Neprokázalo se, že by policista spáchal trestný čin. Jeho jednání je ale možno posoudit jako kázeňský přestupek. K projednání je příslušná policie, nikoli orgány činné v trestním řízení,“ doplnil státní zástupce.

Fackujícího policistu už řeší inspekce

Krimi

Pracovníci GIBS nyní tedy případ uzavřou s tím, že se policista nedopustil žádného trestného činu, a věc předají nadřízeným, aby rozhodli, zda spáchal kázeňský prohřešek. Lze však předpokládat, že jej trest nemine, což vyplývá z dřívějšího ostrého vyjádření šéfa pražské policie Tomáše Lercha.

„Jsem ze záběrů fyzického ataku ze strany policisty velmi znepokojen. S případem jsem obeznámen, a přestože vím, co uvedenému předcházelo, považuji jednání policisty, který prováděl zákrok, navíc bez roušky, za nepřijatelné,“ poznamenal Lerch. „Zasahující policista se bude ze svého postupu zodpovídat,“ doplnil tehdy Lerch.

Natočili celý incident

Případ, který se odehrál 31. října ráno na zastávce K Žižkovu v pražských Vysočanech, vyvolal vlnu nevole. Veřejně se za něj ještě týž den omluvil také policejní prezident Jan Švejdar, který chování označil za „naprosto nepřijatelné a neomluvitelné“.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) šlo o lidské selhání. Celý incident natočil jeden muž, který seděl v autě nedaleko zastávky, a následně ho zveřejnil na sociálních sítích. Ze záběrů vyplývá, že policejní hlídka přijela na zastávku k muži, jenž byl bez roušky a na místě vrávoral.

Policista údajně zfackoval a okradl řidiče, zpovídá se u soudu

Krimi

Jeden z policistů, který neměl ústenku nasazenou, muže ostře posadil na lavičku a pak mu dal facku. Když si potom opilec roušku odmítal nasadit a vztekle ji zahodil na zem, dostal od policisty, v té době už s rouškou na obličeji, druhý políček.

Policista si ale podle autorů videa nasadil roušku až zhruba po deseti minutách od příjezdu. Muži zákona na místo dorazili na základě oznámení, že agresivní muž pod vlivem drog rozbil skleněnou lahví přední sklo u projíždějícího auta a demoloval další.

Na místě pak zjistili, že dotyčný je opilý, naměřili mu víc než dvě promile alkoholu. Poté ho kvůli podezření minimálně z přestupku zadrželi.

Policistovi při posuzování jeho zákroku pomohlo, že se vyšetřovatelům GIBS podařilo vyslechnout dotčeného muže, který facky dostal. A ten si po-

dle zdroje Práva na incident takřka nevzpomněl a necítil se prý být jednáním policisty nijak poškozen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám