Hlavní obsah

Otrokářství a drogy na Ústecku. Policie obvinila deset lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Policie obvinila celkem deset lidí z několika trestných činů v rámci rozsáhlého zatýkání na Ústecku a Teplicku. Někteří podle vyšetřovatelů lanařili sociálně slabé obyvatele na práci do Velké Británie, kde je ale ve finále měli zbavit jak výdělku, tak dokladů. Další parta podle spisu vyráběla drogy do Ústeckého kraje, zásah zaznamenala policejní kamera.

Policejní zásah kvůli výrobě drog na ÚsteckuVideo: Policie ČR

 
Článek

Pět lidí obvinila policie z obchodování s lidmi a kuplířství, kterých se podle spisu měli dopustit v zahraničí. O případu v pátek informoval mluvčí policejní Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

„Organizovaná skupina měla minimálně od roku 2019 nabízet v Ústeckém kraji 'dobře placenou legální práci' ve Velké Británii,” informoval mluvčí.

Slibovali velké peníze v Británii

Byznys s lidmi podle policie fungoval tak, že gang podezřelých lanařil obyvatele ze sociálně a majetkově slabých poměrů, kteří hledali práci v cizině s vidinou, že bude lépe placená než v ČR. Zajímali se rovněž o lidi bez blízkých příbuzných, u kterých předpokládali, že je nikdo nebude postrádat a v zahraničí se nedokážou domluvit.

Policie viní čtyři Čechy z obchodování s lidmi ve Velké Británii

Krimi

„Obvinění tak podle našich závěrů měli úmysl této situace zneužít a nabýt vlastního prospěchu pod příslibem poskytnutí ubytování, práce a velkého finančního výdělku v okolí britského města Nottingham,” upřesnil mluvčí.

„Za odvedenou práci poškozeným nedávali téměř žádné peníze či disponovali platebními kartami k jejich bankovním účtům," popsal Ibehej. Mezi oběťmi byla rovněž žena, kterou měl gang podle spisu nutit k prostituci nabízenou přes internet.

Slibovali práci v cizině, bylo z toho otroctví a prostituce. Obžaloba navrhla muži 14 let

Krimi

„Třem obviněným hrozí pět až dvanáct let za mřížemi, zbylým pak tresty od dvou do deseti let. Všichni stíhaní lidé skončili ve vazbě. Případ dozoruje ústecké krajské státní zastupitelství,” doplnil mluvčí.

Díky případu se přišlo i na varnu pervitinu

Souběžně se zmíněnou akcí řešili kriminalisté také zátah na Ústecku a Teplicku na lidi podezřelé z výroby drog.

Na základě informací protimafiánského útvaru ohledně případu otrocké práce v Anglii přišli policisté na stopu partě, která měla mít podle vyšetřovatelů na svědomí výrobu více než půl kilogramu nelegální chemikálie pervitinu.

Foto: Policie ČR

Policejní zásah kvůli výrobě drog na Ústecku souvisel s případem podezření z otrocké práce v zahraničí

„V současné době je trestně stíháno pět osob pro trestný čin 'nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy', za což obviněným hrozí tresty odnětí svobody až do výše 12 let. Soudce vzal tři osoby do vazby,” upřesnila k případu mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám