Hlavní obsah

Američané si připomněli výročí ukončení otroctví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce Američanů si v pátek na slavnostních průvodech a shromážděních připomněly 155. výročí ukončení otroctví po občanské válce v polovině 19. století. Akce se konaly v době zvýšeného napětí a ostrých kritik diskriminace a rasismu, které se staly v posledních týdnech velkým tématem v reakci na úmrtí černocha George Floyda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Průvod v New Yorku připomněl výročí ukončení otroctvíVideo: Reuters

 
Článek

Takzvaný Juneteenth, což je složenina z anglických výrazů pro červen a devatenáctý (June a nineteenth), připomíná 19. červen 1865, kdy do texaského Galvestonu přivezl generál armády Unie Gordon Granger zprávu o osvobození otroků. Prezident Abraham Lincoln rozhodl o jejich zrovnoprávnění už dříve, v mnoha jižanských státech, včetně Texasu, ale nebylo toto rozhodnutí až do konce občanské války uplatňováno.

Trump hrozí lidem, kteří by chtěli demonstrovat při jeho mítinku v Oklahomě

Amerika

„Jsem černoška, v této zemi žiju už 20 let a přišla jsem sem říct, že na černošských životech záleží. Záleží na životech mých dětí a mých bratrů a já chci, abychom zde mohli žít v bezpečí,” uvedla pro AFP 38letá Tabatha Bernardová původem z Trinidadu a Tobaga, která se zúčastnila průvodu v New Yorku.

Průvody i v Chicagu nebo Dallasu

Davy lidí proudily také přes Brooklynský most v New Yorku, tisíce dalších se sešly ke společné modlitbě v Atlantě. Manifestace se konaly i v Dallasu, Chicagu, Detroitu či St. Louis. V metropoli Severní Karolíny protestující strhli část pomníku Konfederace, která za americké občanské války z let 1861 až 1865 hájila otroctví.

Ve Washingtonu se demonstranti sešli u pomníku amerického černošského pastora a bojovníka za rasovou rovnoprávnost Martina Luthera Kinga a odsuzovali „rasismus, útlak a policejní násilí”. Skupina demonstrantů, která nebyla součástí akcí na připomínku Juneteenth, v centru města strhla a zapálila sochu konfederačního generála Pikea.

Data místo dojmů: Jaký je rasový poměr zatčených a zabitých policií v USA

Amerika

Podle televizní stanice NBC jim policie při snaze povalit sochu nijak nebránila, později jen muži v uniformě hořící monument uhasili a opět se stáhli. To rozezlilo prezidenta Trumpa, který na Twitteru napsal, že policie takovým činům nemůže jen přihlížet. „Tihle lidé by měli být okamžitě zatčeni. Je to hanba pro naši zemi!”, napsal.

O pomnících představitelů Konfederace, která během americké občanské války hájila otroctví, se v USA diskutuje pravidelně a nyní během demonstrací proti rasismu ještě intenzivněji. Zatímco někteří lidé je vnímají jako historické monumenty a součást jižanské kultury, jiní je považují za symboly rasismu a útlaku černochů.

Pikeova socha je jediným pomníkem příslušníka konfederační armády ve Washingtonu, připomíná ho ale hlavně jako spisovatele a filantropa, nikoli jako vojáka.

Reklama

Výběr článků

Načítám