Hlavní obsah

V Izraeli byl zadržen ortodoxní rabín za zotročování žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelská policie v pondělí v Jeruzalémě zadržela ultraortodoxního rabína, kterého podezírá, že zotročil asi 50 žen a jejich malé děti ve věku od jednoho roku do pěti let, napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Totožnost muže policie nezveřejnila, uvedla jen, že mu je kolem 60 let. V preventivní vazbě stráví příštích sedm dní. Muž byl kvůli podobným obviněním zadržen už v roce 2015, ale následně byl propuštěn. Policie jej nyní opět vzala do vazby na základě nových informací od žen, kterým se podařilo uprchnout.

„Vyšetřovatelé v posledních dvou měsících našli důkazy, které naznačují, že podezřelý má absolutní kontrolu nad životem přibližně 50 lidí, kteří žijí v rezidenčním komplexu a kteří se všichni podrobují jeho vůli a jsou od svých rodin,“ oznámila policie.

Jiný policejní zdroj v rozhovoru s AFP uvedl, že podezřelý se na ženách a dětech dopouštěl trestných činů a držel je v otroctví. Spolu s ním bylo pro podezření z podílu na zotročování zadrženo dalších osm žen.

Zotročené ženy podle policie žily ve stísněných podmínkách v budově v Jeruzalémě, odkud zřejmě vůbec nevycházely, a muž pobíral jejich mzdy. Izraelská média zároveň informovala, že některé čelily sexuálním útokům. „Víme, že je držel proti jejich vůli a že jim bral peníze,“ řekl policejní mluvčí Micky Rosenfeld.

Ultraortodoxní Židé tvoří asi 10 procent z devíti milionů Izraelců a často žijí v izolaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám