Hlavní obsah

Osm dozorců z Valdic obvinili z bití vězňů

Radim Vaculík, Právo, Radim Vaculík

Vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinili další dozorce kvůli údajnému napadení a bití odsouzených. Tentokrát se obvinění týká věznice Valdice na Jičínsku, kde pracovníci GIBS zahájili už v polovině října trestní stíhání osmi tamních příslušníků. Právu to potvrdila mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.

Foto: Vězeňská služba ČR

Valdická věznice

Článek

Upřesnila, že dvěma z nich hrozí za zločin zneužití pravomoci úřední osoby a za vydírání až desetileté tresty, zbylým šesti za přečin zneužití pravomoci až pět let za mřížemi. Jde přitom už o čtvrtý případ za poslední dobu, kdy GIBS vyšetřuje anebo prověřuje možné nezákonné jednání dozorců vůči vězňům.

Ve Valdicích se jedná celkem o dva incidenty, přičemž o jednom se inspekce dozvěděla díky oznámení jiného odsouzeného, na druhý upozornili sami kontroloři z Vězeňské služby.

Lámali mu prý nohu

První případ fyzického napadení se měl odehrát v květnu 2020, kdy šest dozorců vstoupilo do vězeňské cely, aby provedli prohlídku.

„Příslušníci měli vynutit od odsouzeného fyzickým nátlakem sdělení, kde v cele se nacházejí nepovolené věci. Měl být udeřen do tváře, měla mu být silným tlakem lámána operovaná noha a měla mu být obtočena jeho ruka okolo krku, a tím vyvíjen silný tlak na dýchací cesty,“ přiblížila pro Právo událost Nguyenová.

Dozorci podle obžaloby kopali a fackovali vězně v Jablonci

Krimi

Vězeň podle ní utrpěl drobná poranění v podobě podlitin a škrábanců, následkem tohoto napadení mu údajně také přetrvávají záškuby těla.

Útok na druhého odsouzeného se odehrál loni v březnu – tentokrát do cely za účelem prohlídky vstoupili tři dozorci. „V cele ho měl fyzicky napadnout dozorce z předchozího případu tak, že do něj měl kopat a šlapat na něj a nejméně desetkrát ho měl zakleknout. Dále měl být udeřen do zadní části hlavy. Dva zbylí dozorci měli celému incidentu přihlížet. Tímto jednáním měly být způsobeny odsouzenému otlaky, hematomy a odřeniny,“ upřesnila mluvčí GIBS. Nyní se podle ní ověřují informace a výpovědi odsouzených, na základě kterých je obvinění postaveno.

„Věznice Valdice případ po prvotním prošetření vnitřními policejními orgány Vězeňské služby předala GIBS. U nikoho z osmi obviněných dozorců nebyly naplněny zákonné podmínky pro zproštění výkonu služby,“ sdělila k tomu v pátek Právu mluvčí Vězeňské služby (VS) Markéta Prunerová.

Už čtvrtá věznice

Valdice jsou už čtvrtou českou věznicí, kde v posledních dvou letech řešila inspekce podezření na fyzické násilí ze strany dozorců. Další případy se měly odehrát ve Světlé nad Sázavou, Rýnovicích a v Pardubicích. U prvních dvou věznic byli tamní příslušníci obžalováni, kauza z Pardubic je zatím ve stadiu prověřování a nikdo dosud nebyl obviněn.

Sedm dozorců ve Světlé nad Sázavou mělo mučit vězněnou ženu

Krimi

V ženské věznici ve Světlé nad Sázavou se sedm dozorců mělo v lednu 2020 podílet na několikahodinovém mučení a ponižování odsouzené. Byli obžalováni z mučení a jiného nelidského a krutého zacházení. „Tento případ odhalila sama Vězeňská služba ČR, která jej okamžitě začala řešit po své linii a následně ho předala GIBS. Poté, co bylo příslušníkům sděleno usnesení o zahájení trestního stíhání, byli zproštěni výkonu služby,“ upřesnila mluvčí VS Prunerová.

Ústavní soud se zastal údajně zbitého vězně, případ se musí znovu prověřit

Krimi

Kauzu věznice Rýnovice už od listopadu řeší soud. Tři dozorci podle státního zástupce svévolně trestali vězně, včetně facek a kopanců. Dopustili se tak zneužití pravomoci a porušení povinnosti dozorčí nebo jiné služby. Z podobných incidentů je už ale obžalováno v jiných třech kauzách dalších dvanáct dozorců z Rýnovic.

„Vězeňská služba ČR netoleruje žádné jednání a zacházení s vězněnými osobami, které by se vymykalo zákonným a etickým normám. V případech, ke kterým jsme dotazováni, však ctíme presumpci neviny, a proto rozsáhlejší hodnocení budeme podávat až po ukončení vyšetřování,“ dodala k tomu mluvčí VS.

Reklama

Výběr článků

Načítám