Hlavní obsah

Dozorci podle obžaloby kopali a fackovali vězně v Jablonci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou

Do věznice v Jablonci nad Nisou chodí do práce, teď jim hrozí, že se tam dostanou jako odsouzení. Ve čtvrtek pokračovalo v severočeském městě soudní jednání v kauze tří obžalovaných vězeňských dozorců z tamní věznice v Rýnovicích. Dozorci měli vězně fyzicky trestat, padat měly facky i kopance.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Státní zástupce klade dozorcům za vinu porušování povinností při dozorčí službě a zneužívání pravomoci úřední osoby.

Dvěma z nich za to hrozí až deset let vězení, třetímu pětiletý trest. Ze stejného přečinu je v dalších třech kauzách obžalováno jiných dvanáct dozorců z Rýnovic.

Dozorci měli vězně fyzicky trestat, padat měly facky i kopance. Jeden z dozorců je stíhaný i za odepření vycházky. Vše se mělo odehrávat na oddělení výkonu kázeňských trestů v roce 2020.

Vězeň strašil otrávením vody islamisty, dostal pět let

Krimi

Proces s dozorci začal už v listopadu, kdy jablonecký soud vyslechl první tři obžalované. Stejná trojice dozorců stanula před soudem znovu i ve čtvrtek. Právo zjistilo informace o průběhu líčení od státního zástupce.

Jednání u jabloneckého soudu totiž kvůli koronavirové nákaze probíhají bez účasti veřejnosti.

„Pokračovalo se v dokazování, přehrávaly se záznamy pořízené na základě soudního povolení ke sledování osob a věcí a záznamy telefonátů odsouzeného rodičům. Dokazování ještě bude pokračovat,“ řekl ve čtvrtek Právu státní zástupce Martin Tvrdík.

Už dříve uvedl, že dozorci podle obžaloby nezvládli vypjaté emoční situace a místo toho, aby postupovali zákonným způsobem, tak vězně svévolně trestali za jejich nepřístojné chování, aby si zajistili klid pro další službu.

Na Ratha ve vězení zaútočil narkoman, řekl soudce

Krimi

„Měli to udělat zákonným způsobem, ale oni je podle obžaloby, podle shromážděných důkazů, fyzicky trestali, to znamená nějaké facky, nějaké kopance a tak dále,“ popsal Tvrdík.

Všichni obžalovaní dozorci v rýnovické věznici nadále pracují a nejsou postaveni mimo službu.

„Ctíme presumpci neviny,“ vysvětlila už minule mluvčí věznice Monika Králová. Ve věznici pracuje 225 lidí, z toho je 135 příslušníků vězeňské služby, a z nich je 42 dozorců.

Reklama

Související články

Soud osvobodil exšéfa ruzyňské věznice

Bývalý dlouholetý ředitel pražské ruzyňské věznice Ivan Horák se nedopustil ničeho nezákonného, naopak byl obětí policejní provokace. S tímto konstatováním...

Výběr článků

Načítám