Hlavní obsah

Opilý cizinec vyloupil dům a pak založil požár, jde na 18 měsíců za mříže

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Do Česka z Moldavska přijel, aniž by tu měl práci nebo zázemí. A tak se třiadvacetiletý Ion Vrănescu vydal na lup. U jednoho z domů ve Vyškově rozbil skleněnou výplň dveří, vlezl dovnitř, v domě pobral věci za 25 tisíc a na odchod založil v ložnici požár. Celkem za ním zůstala škoda 800 tisíc korun. Za to mu v úterý brněnský krajský soud potvrdil trest 18 měsíců vězení a na šest let mladíka vyhostil.

Soud s cizincem v BrněVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Vrănescu se do domu vypravil loni v polovině listopadu. Kromě vstupních dveří v domě rozbil ještě televizi, rozházel věci a nakonec zapálil postel v ložnici. „Nic si z toho dne nepamatuji, byl jsem opilý, nejsem schopen se vyjádřit k tomu, jestli jsem to udělal. Bydlel jsem u kamaráda, peníze na obživu jsem měl, nemusel jsem nic takového dělat,“ hájil se mladík před vyškovským soudem, který o jeho vině rozhodoval jako první.

Korupce v Brně: První tresty, Ovčarčinovi 6 let

Krimi

S trestem 1,5 roku vězení se Vrănescu nesmířil a podal odvolání. „Není proti němu v podstatě žádný přímý důkaz, měl by být zproštěn obžaloby,“ argumentovala mužova obhájkyně. „Důkazy nebyly dostatečné,“ stěžoval si mladík.

Našli otisk

Odvolací senát brněnského krajského soudu byl ale zcela opačného mínění. „Obžalovaný je usvědčován řadou nepřímých důkazů. V ložnici domu se na jednom z předmětů našel jeho otisk, bezprostředně po požáru byl zadržen jen několik desítek metrů daleko, přičemž měl věci ukradené z domu. Navíc byl pořezaný na ruce a noze, což odpovídá způsobu, kterým se pachatel dostal do domu,“ popsala soudkyně Markéta Jirsová.

Senát upozornil na to, že mladík nemá v tuzemsku žádnou práci ani rodinné vazby. „Hájí se tím, že byl opilý a nic si nepamatuje. Je pravda, že měl dvě promile, ale nebyl tak ovlivněný alkoholem, aby se dalo pochybovat o jeho trestní odpovědnosti. Celkově se u něj nedalo uvažovat o jiném než nepodmíněném trestu,“ dodala Jirsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám