Hlavní obsah

Odtahování vraků bude pro města jednodušší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odtahování odstavených automobilů a vraků z ulic, silnic a veřejných parkovišť bude snazší. Senát ve středu schválil poslanecký návrh, jenž dá vlastníkům komunikací právo odtáhnout nově také vozidla, která nebudou mít déle než půl roku platnou technickou prohlídku. Novelu o pozemních komunikacích dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Současný zákon umožňuje odtah vraku auta pouze v případě, že má silně poškozenou karoserii nebo mu chybí motor. Předkladatelé poukazují na to, že za současného stavu se silnice a veřejná parkoviště mohou stávat místem pro bezplatné uskladnění nepotřebného a často zcela opuštěného majetku.

Většina odstavených vozidel podle nich přitom nesplňuje definici vraku v souladu se zákonem a zákon nezakazuje ani stání vozidel na pozemních komunikacích bez platné technické kontroly. „Zákon je očekávaný všemi samosprávami," řekla senátorům za předkladatele poslankyně Zuzana Ožanová (ANO).

Podle senátorky Renaty Chmelové z klubu lidovců a nezávislých novela zahrnuje všechny nejproblematičtější případy z praxe, například i vozidla v takzvaném polopřevodu, tedy fakticky vyřazená z registru. V její domovské Praze 10, jak uvedla, zabírají parkovací místa tři stovky odstavených vozidel, která za současné legislativy nelze odstranit.

Z Ústí zmizel vrak autobusu, který přivezla odtahovka z Německa

Krimi

Novela předpokládá, že vlastník komunikace by provozovatele automobilu nejprve vyzval, aby vozidlo podrobil pravidelné technické prohlídce, nebo je odstavil jinam. Pokud by provozovatel nereagoval, mohl by odstranit vůz na náklady provozovatele po dvou měsících.

Provozovatele by také musel informovat o tom, kde si může automobil vyzvednout. V případě, že by provozovatel o vozidlo nejevil zájem, vlastník komunikace by je mohl vydražit, případně nechat zlikvidovat.

Radnicím novela usnadní také obnovování parkovacích oprávnění v parkovacích zónách. Obce budou mít právo nahlížet do patřičných registrů a samy si ověřovat údaje o žadatelích.

Řidič v Praze chtěl přechytračit strážníky. Auto v zóně přivázal řetězem

Krimi

S vraky v ulicích se potýkají města napříč Českem. Například v pražských Řeporyjích řešili situaci svérázně, když vozidla někdo v noci přemístil do silnice, takže je museli odstranit strážníci, dorazili ale i sami majitelé.

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS), někdejší bulvární novinář známý svým svérázným vystupováním v médiích, akci obyvatel tehdy označil za sérii paranormálních jevů. „Čtyři vraky se vydaly na pouť vzduchem a ucpaly komunikace tak, že jen díky akceschopnosti Městské policie a Policie České republiky jsem se nemusel uchýlit ke krizovému řízení," napsal na sociálních sítích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám