Hlavní obsah

Obviněný Dovhomilja z kauzy Dozimetr popsal zákulisí korupce v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je posledním z celkem třinácti lidí, koho policie obvinila v rámci korupční kauzy Dozimetr týkající se zakázek pražského dopravního podniku (DPP). Řeč je o Pavlu Dovhomiljovi (40), kterého policie v polovině června na rozdíl od většiny podezřelých při zátahu nezatkla. Byl totiž v Chorvatsku. Odtamtud se ale minulý týden vrátil a zamířil na policejní služebnu, kde si převzal dokument o svém obvinění.

Foto: Vít Hassan

Hlubuček v poutech zakrytých sakem před svým domem v pražských Lysolajích.

Článek

A přestože jej policie podle usnesení o zahájení trestního stíhání považuje za jednoho z hlavních členů „organizované zločinecké skupiny“, neskončil na rozdíl od pěti dalších důležitých aktérů případu ve vazbě. Dovhomilja totiž podle tří na sobě nezávislých zdrojů Práva požádal detektivy Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) a státního zástupce o tzv. status spolupracujícího obviněného.

Nepřímo o tom svědčí i rozhovor, který ještě předtím, než se Dovhomilja dostavil minulou středu na policii, poskytl serveru Seznam Zprávy. Tedy dřív, než se na policejní služebně zavázal k mlčenlivosti.

Podrobný popis zločinů

Ve zmíněném rozhovoru, který server zveřejnil až se zhruba týdenním odstupem, se Dovhomilja, který měl u ostatních kumpánů přezdívku „Guči“, přiznal k tomu, že „byl členem zločinecké organizace“. Poté podrobně popsal, jak skupina kolem zlínského podnikatele Michala Redla a nyní již bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) fungovala.

Jak si dosazovala lidi do funkcí, rozdělovala své role, ale i peníze z úplatků. Potvrdil také mínění policie, že hlavou všeho byl Redl, který rozhodoval i o následném dělení financí.

Bývalý detektiv: Redl se strašně bál Krejčíře. Gazdíka jsem varoval už dávno

Krimi

„Já jsem to vnímal tak, že Michal (Redl) se to vždycky snažil rozdělit podle toho, kdo reálně vlastně na tom projektu v uvozovkách odmakal tu svoji část tak, aby ten projekt se dotáhl do konce,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Měl sehrát roli takzvaně zlého muže
z policejního usnesení

Dokonce nastínil i to, že se případ týká zástupců hned dvou vládních stran, kromě STAN také TOP 09. Konkrétně jmenoval například europoslance a šéfa klubu pražských zastupitelů za TOP 09 či exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

Dovhomilja také tvrdí, že tehdejší Pospíšilův blízký spolupracovník a poradce Jiří Fremr za TOP 09 a Redl za STAN uzavřeli dohodu, jak si rozdělit vliv v pražských městských firmách, kdo obsadí jejich představenstva a dozorčí rady.

„Ta dohoda vznikla po volbách, rozdělili si vliv. V dopravním podniku byli všichni, ale třeba Pražská plynárenská připadla TOP 09 a Michal Redl to respektoval,“ popsal serveru Dovhomilja.

Splňuje podmínky

Stejnou zpověď poté podle všeho učinil i na policii, a to včetně přiznání. Aby totiž získal status spolupracujícího obviněného a tím v případě soudní dohry i nižší trest, musí splnit hned několik zákonných podmínek.

Zaprvé se „svobodně, vážně a určitě“ přiznat k tomu, co je mu kladeno za vinu. V tomto případě policie Dovhomilju podezřívá z účasti na organizované zločinecké skupině, z přijetí úplatku a z legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy z tzv. praní špinavých peněz.

Zadruhé oznámit státnímu zástupci takové skutečnosti, které významně přispějí k objasnění skutků spáchaných členy organizované skupiny.

A zatřetí prohlásit, že s označením „spolupracující obviněný“ souhlasí. Zároveň také nesměl spáchat zločin, který by byl závažnější než ty, k jejichž objasnění přispěl. Všechny tyto podmínky by mohl Dovhomilja splňovat. Během přípravného řízení je ale nesmí porušit, například změnou výpovědi či odvoláním svého doznání.

Za to by se mohl dočkat nejen snížení trestu, kdy v současnosti mu hrozí až deset let za mřížemi, ale podle zákona dokonce i upuštění od potrestání.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy Dovhomilja také přiznal, že se do skupiny dostal díky tehdejšímu šéfovi pražské organizace STAN Hlubučkovi. „Jako politik zastupoval nějakou část v dopravním podniku a ve městě. A tak byla jeho role prosadit, co bylo třeba,“ řekl na Hlubučkovu adresu Dovhomilja.

O tom, že Dovhomilju přivedl Hlubuček, mluví v dokumentech i policisté, podle nich měl být „styčná osoba organizované zločinecké skupiny pro DPP“ a taktéž se měl starat o skupinou dosazeného člena představenstva a ekonomického ředitele DPP Mateje Augustína, který je nyní v kauze stíhán vazebně. Důvodem, proč Dovhomilja dostal na starosti primárně dopravní podnik, byla jeho znalost podniku, přátelské vztahy s vedením a specializace na oblast IT, v níž jsou vynakládány na nejrůznější projekty nemalé finance.

„Ví, kudy běží zajíc“

„Mišáku, (...) když to vezmu jako na DPečku, tak tam jsi si mě jako vzal, že to tam jako znám a vím, kudy běží zajíc,“ zdůvodnil „Guči“ na jednom z policií zmonitorovaných setkání v konspiračním bytě své zapojení Redlovi.

Dovhomilja se podle policejních dokumentů mimo jiné angažoval i při ovlivnění výběrového řízení na vedoucí odboru Technické správy objektů DPP, v němž už byl vybrán kandidát, tak aby na pozici byl dosazen rovněž obviněný Martin Vejsada.

Jak se ovlivňovaly zakázky na dopravním podniku

Krimi

Podle tvrzení policie to byl také právě Dovhomilja, kdo navrhl Redlovi a jeho pravé ruce Pavlu Kosovi, aby dali do svých aut kamery ke snímání za nimi jedoucích vozidel. Měli totiž obavy ze sledování policií.

Roli Dovhomilja sehrál po­dle kriminalistů i v části případu týkajícího se rovněž obviněného podnikatele Maroše Jančoviče. Po něm chtěl údajně pravidelné desátky z běžící smlouvy mezi DPP a jeho společností Uniprog Solution. Navrhl mu, že po Redlovi „hodí batoh s penězi“ a ten ho nechá na pokoji. Jankovič na to přistoupil.

„Policejní orgán má za to, že Pavel Dovhomilja měl sehrát roli takzvaně zlého muže, který s odvoláním na své vazby na klíčové osoby v DPP je s to realizovat své pohrůžky o omezení nebo ukončení obchodních vazeb společnosti UNIPROG Solution s DPP,“ napsali policisté v usnesení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám