Hlavní obsah

Jak se ovlivňovaly zakázky na dopravním podniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) se při vyšetřování korupční kauzy v pražském dopravním podniku (DPP) zaměřili i na schůzky zlínského podnikatele Michala Redla s podnikatelem Miroslavem Hovorkou z firmy ADEN. Je na nich vidět, jak a za kolik probíhalo ovlivňování zakázek na DPP.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michala Redla přivádí eskorta k soudu.

Článek

Bývalý spolupracovník uprchlého zločince Radovana Krejčíře Michal Redl měl podle usnesení o zahájení trestního stíhání, které má Právo k dispozici, dávat úkoly vedoucímu odboru Technické správy objektů DPP Martinu Vejsadovi.

Dostal jsem seznam zakázek. Tam jsem si vyškrtal, co nás zajímá, a předal jsem to Pólímu
Miroslav Hovorka, podnikatel

Revize přes revize za 1,8 milionu

Jedním z nich byla příprava veřejné zakázky na elektrikářské služby, na nichž by spolupracovala firma ADEN, která se zabývá montáží, opravami a revizemi elektrických zařízení. Podle vyšetřovatelů si byl Vejsada vědom, že služby mohou být zajišťovány pouze stávajícími zaměstnanci dopravního podniku. Za účast na této zakázce měla firma ADEN platit úplatky.

Gazdík o schůzkách s Redlem: O jeho kontaktech s Krejčířem jsem věděl

Domácí

Na schůzky chodil prokurista firmy ADEN Miroslav Hovorka. Detektivové zaznamenali dvě schůzky v Redlově pražském bytě, které se týkaly této věci.

První z nich se odehrála loni na začátku července. Přítomní na ní podrobně plánovali, jakým způsobem se společnost ADEN dostane k zakázkám. Podnikatel Hovorka měl k dispozici i list, na němž byly zakázky vypsané, a podle něho si vybíral, kde by jeho společnost mohla najít uplatnění.

„Dostal jsem seznam zakázek. Tam jsem si vyškrtal, co nás zajímá, a předal jsem to Pólímu (zřejmě podnikateli Pavlu Kosovi, Redlovu známému, pozn. red.),“ řekl podle policejních odposlechů Hovorka.

Není mezi obviněnými

„My máme elektrikáře jako vlastní u nás, ale může tam něco bejt,“ doplnil Vejsada. „Můžou tam bejt revize přes revize. Dvojitá revize je lepší než žádná revize,“ odpověděl Hovorka. Redl se s ním následně domlouvá ohledně částky 1,8 milionu korun.

Pospíšil Čižinskému: Lžeš o mém sesazení, podávám žalobu

Domácí

Na tuto schůzku navázala druhá schůzka na konci července. Nejdříve se na ní sešel Redl s Vejsadou, kde kromě jiného řešili také zakázky pro Hovorku. „My tam ty elektrikáře máme, jako máme jich relativně dost zaměstnaných. To musím nějak vybalancovat,“ řekl Vejsada.

Můžou tam bejt revize přes revize. Dvojitá revize je lepší než žádná revize
Miroslav Hovorka, podnikatel

„Však to musí nějak vypadat,“ odpověděl Redl.

Později se ke schůzce v bytě připojil i samotný Hovorka. S sebou přinesl v hotovosti půlku ze smluvené částky, tedy 900 tisíc korun. Čtvrt milionu bylo určeno tehdejšímu členovi vedení dopravního podniku Mateji Augustínovi, zbytek pro Redla.

Pak Hovorka nasedl s Redlovým řidičem Ivo Pitrmanem do auta a odjeli směnit část hotovosti na eura. Vyšetřovatelé míní, že Pitrman takto pomáhal při rozdělování a distribuci úplatků.

Na Hlubučka se mě nikdy nikdo neptal, odmítl Švejdar Babišovo tvrzení

Domácí

Samotný Hovorka ale mezi třinácti aktuálně obviněnými nefiguruje. Lze spekulovat, že buď s detektivy během vyšetřování nějakým způsobem spolupracoval, nebo se ho policie teprve chystá stíhat.

Komunikovali zakódovaně

Podnikatel Hovorka měl s lidmi obviněnými v této kauze komunikovat skrze zašifrovaný telefon. Dokazuje to mj. i opakované naléhání Redla na to, aby si přístroj pořídil a s ostatními se přes něj propojil.

„V průběhu prověřování policejní orgán zjistil, že mobilními telefony s kryptografickou ochranou byli, ať již Michalem Redlem, který byl i správcem pro spojení mezi jednotlivými držiteli těchto mobilních telefonů, (...) vybaven i Redlův přítel, podnikatel Miroslav Hovorka,“ stojí v usnesení.

Reklama

Výběr článků

Načítám