Hlavní obsah

V pondělí ubylo rouškových přestupků

Praha

O Velikonočním pondělí policisté předali do správního řízení zhruba 400 přestupků souvisejících s porušováním opatření proti šíření koronaviru. Oproti předchozím třem dnům jich ubylo, od pátku do neděle evidovali policisté v průměru 600 přestupků denně, o polovinu více, než je obvyklé.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Lidé musejí na veřejnosti nosit roušky.

Článek

Porušení nařízení, která policisté vyřešili domluvou, se ve statistice neevidují, uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Od pátku do neděle panovalo na území Česka teplé počasí, v pondělí se výrazně ochladilo.

Hloučky, sundané roušky. Češi o svátcích více porušují nařízení

Domácí

Podle Moravčíka prováděli policisté asi 12 000 až 15 000 kontrol denně. Už dříve policie uvedla, že se při kontrolování dodržování bezpečnostních opatření o velikonočních svátcích častěji setkávala se shlukováním lidí ve skupinkách, s popíjením alkoholu na veřejnosti nebo s tím, že si lidé nezakrývali ústa a nos.

Méně nehod

Moravčík však upozornil, že se oproti dřívějšku o velikonočních svátcích výrazně snížil počet dopravních nehod. Od pátku do neděle klesl o třetinu, v pondělí dokonce skoro o dvě třetiny. V pondělí policisté evidovali asi 100 dopravních nehod, loňský rok to bylo zhruba 250 nehod. Loni policie za celý prodloužený velikonoční víkend registrovala více než 900 nehod.

Lidé musí z nařízení vlády od 19. března povinně při pohybu mimo domov nosit roušku nebo jinou ochranu obličeje, venku se mohou pohybovat jen při cestě do práce, pro potraviny či léky nebo z jiných nutných důvodů.

Volný pohyb je možný jen v přírodě a parcích. I tehdy by ale lidé měli být nanejvýš ve dvou s výjimkou rodinných příslušníků, od ostatních musí dodržovat nejméně dvoumetrový odstup. Od úterý je také možné venku individuálně sportovat bez roušek při dodržení odstupu dvou metrů od ostatních.

Kriminalita v březnu poklesla o čtvrtinu, ubylo násilných trestných činů

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám