Hlavní obsah

Nový šéf mordparty: Chci být s podřízenými v terénu

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská mordparta má od 1. března nového vedoucího, kterým se stal její dosavadní řadový člen Aleš Strach. Čtyřicetiletý policista už na tomto 1. oddělení zabývajícím se vraždami a dalšími násilnými zločiny pracuje od listopadu 2011.

Foto: archiv, Právo

Aleš Strach

Článek

V exkluzivním písemném rozhovoru pro Právo popsal, jak jej do nové funkce podpořil jeho předchůdce Josef Mareš i jak se mordparta v posledních měsících personálně obměnila.

Proč jste se rozhodl ucházet o post vedoucího 1. oddělení, tedy tzv. mordparty?

Když jsem na oddělení vražd nastoupil, tak to pro mě byla obrovská čest. A cítím to tak i teď, po těch bezmála deseti letech. Vím, že tady je moje místo, že sem patřím, a možnost ucházet se o post vedoucího oddělení jsem bral jako přirozený kariérní postup a zároveň stvrzení své budoucnosti u Policie ČR právě v souvislosti s tímto oddělením.

Podle našich informací se čekalo s vaším jmenováním na to, až získáte potřebnou prověrku na stupeň „D“. Už se tak stalo a kdy?

Ano, prověrku na stupeň utajení „D“, což bylo podmínkou pro ustanovení do funkce vedoucího, jsem získal v průběhu února, takže ustanoven jsem až od 1. března. Na vedení oddělení jsem se ale podílel už od půlky prosince loňského roku.

Pražská mordparta se dočkala nového šéfa

Krimi

Vaším předchůdcem byl známý policista Josef Mareš. Hovořili jste spolu o vašich plánech nastoupit místo něj, radil jste se s ním?

Samozřejmě jsme to s Pepou Marešem probírali. Byl po celou dobu mého působení na oddělení vražd mým vedoucím, takže jeho názor na to, kdo by měl po něm vedoucí funkci převzít, byl pro mě dost zásadní. Vedení krajského ředitelství mě doporučil jak Pepa Mareš, tak i jeho tehdejší zástupce Petr Rašpl, čehož si hrozně vážím. Další zásadní skutečností byla pro mě podpora mých kolegů z 1. oddělení, za kterou jim i touhle cestou děkuji.

Nemáte obavy, že budete srovnáván právě s Marešem, který byl veřejností vnímán jako úspěšný policista, vyšetřovatel a velitel? Nebo je to pro vás naopak výzva?

Plukovník Mareš je pro mě jedním z nejlepších kriminalistů, kteří v naší zemi jsou. Odborník na problematiku násilné trestné činnosti, bývalý skvělý vyšetřovatel a pro mě i výborný velitel. Jeden z těch, kteří svoji práci dělali srdcem a vnímali ji opravdu jako poslání. I díky svým uměleckým aktivitám (scénáře k seriálům a filmům, odborné poradenství) značným způsobem zviditelnil naši práci tak, že je veřejností v současné době velice kladně hodnocena, ale zároveň mediálně dost sledovaná.

Srovnání s ním se asi nevyhnu, ale určitě z toho nemám obavy a jsem připravený i na to, že mě případně veřejnost nebude vnímat tak pozitivně jako jeho. I jako vedoucí bych totiž chtěl občas oprášit tu operativní práci, kterou mám rád, a vyrazit se svými podřízenými tzv. do terénu, a proto i vystupování v médiích rád přenechám našim tiskovým mluvčím.

Zásah policie kvůli Modlitbě pro Martu před Zemanovým projevem byl nezákonný, rozhodl soud

Krimi

Jak se personálně s odchodem Mareše změnilo 1. oddělení? Kdo všechno kromě něj odešel?

Jan Mareš skončil loni 30. listopadu, na konci loňského prosince ukončil služební poměr také zástupce vedoucího 1. oddělení major Rašpl, a to z důvodu dovršení maximálního možného věku ve službě. Spolu s nimi odešli od policie na konci loňského roku ještě dva policisté z našeho oddělení.

Přivedl jste si naopak vy někoho dalšího do mordparty? Kdo bude či už je vaším zástupcem?

Mým zástupcem je moje dlouholetá kolegyně Lucie Zemančíková, do funkce byla ustanovena k 1. lednu. Na 1. oddělení nastoupila na začátku roku 2011. Je to výborná vyšetřovatelka s velkými zkušenostmi na úseku vyšetřování nejzávažnější násilné trestné činnosti.

Jaký je vlastně věkový průměr vašich podřízených? Máte v týmu zkušené bardy i mladé vyšetřovatele? Odkud ti mladší přišli?

Věkový průměr našeho oddělení je okolo 43 let. V týmu máme jak zkušené, tak i služebně mladší kriminalisty. Noví kolegové k nám přicházejí nejčastěji z oddělení násilí nebo loupeží jednotlivých obvodních ředitelství, zpravidla je podmínkou k přijetí na naše oddělení předchozí praxe na násilné trestné činnosti.

Co se týče skladby týmu, pak jednoznačně zastávám názor, že by v něm měla být zastoupena zkušenost a rozvaha v osobách služebně starších kolegů a na druhou stranu dravost a nasazení, které do týmu přináší mladí kriminalisté.

Na co se chcete v první řadě zaměřit jako nový vedoucí oddělení, jaké jsou priority?

Zásadní prioritou je pro mě otázka výběru lidí. Dobří policajti dělají dobré oddělení a jsou zárukou kvalitní práce. Nejde samozřejmě jen o profesní, ale také o osobnostní kvality. Objasnění velkých případů nejsou nikdy zásluhou jednotlivců! Vždy jde o týmovou práci, každý z členů týmu přispěje určitým, byť třeba jen dílčím úkonem, který až v souhrnu s těmi ostatními tvoří ucelený řetězec. Každý člen týmu musí vědět, že v něm má svoji nezastupitelnou úlohu, a je úplně jedno, kdo zrovna přijde s tím nejzásadnějším zjištěním.

Proto chci na oddělení kriminalisty s profesní odborností, kteří jsou však zároveň i týmovými hráči. Uvědomuji si, že nejsme jediným oddělením, kde hledají kvalitní lidi, proto chci udělat všechno pro to, aby pražská mordparta měla pořád dobré jméno, aby k nám chtěli ti nejlepší z nejlepších, aby pro ně práce na našem oddělení byla výzvou a jejich profesním cílem. Jsem přesvědčený o tom, že na našem oddělení pracují špičkoví kriminalisté, kteří odvádějí vysoce profesionální práci, a jejich zásluhou si držíme vysoký standard. S tímto souvisí i další priorita, kterou se zástupkyní máme, a tou je zajištění optimálních podmínek pro jejich práci.

Strážníci dostanou odchodné za 15 let ve službě, odklepli poslanci

Domácí

Kolik případů vražd či pokusů o ně nebo příprav vraždy nyní 1. oddělení vyšetřuje? Kolik jich máte v současnosti nevyřešených?

V prvé řadě musím zmínit, že se nezabýváme jenom případy vražd, ale také tzv. sedmnáctkových násilných trestných činů, což jsou zejména případy ublížení na zdraví, resp. těžkého ublížení na zdraví, kdy spodní hranice trestu je minimálně pět let. V současné době zpracováváme 25 tzv. živých skutků, kdy dvanáct z nich jsou vraždy, ať už ve stadiu přípravy, či pokusu. Z loňského roku máme dva nevyřešené případy vraždy, na kterých se pořád intenzivně pracuje, všechny ostatní skutky jsou objasněné.

Od začátku letošního roku bylo spácháno deset skutků, které jsou v příslušnosti našeho oddělení, z toho pět vražd a pět těžkých ublížení na zdraví. Všechny už jsou objasněné.

Reklama

Související články

Policie chce nabrat tři tisíce lidí

Vláda schválila záměr ministerstva vnitra navýšit v příštích třech letech počet policistů o tři tisíce. Prvních pět set míst by v tabulkách mělo přibýt už...

Policie našla sochu ukradenou před 15 lety

Husarský kousek se podařil kriminalistům z Frýdku-Místku, když po 15 letech objevili sochu sv. Anny Samotřetí ukradené z kostela na Rokycansku. Dílo z první...

Výběr článků

Načítám