Hlavní obsah

Policie našla sochu ukradenou před 15 lety

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Husarský kousek se podařil kriminalistům z Frýdku-Místku, když po 15 letech objevili sochu sv. Anny Samotřetí ukradené z kostela na Rokycansku. Dílo z první poloviny 17. století našli v usedlosti patřící sběrateli umění, který tvrdí, že ji před lety koupil.

Ukradenou sochu objevili po 15 letech Video: Policie ČR

 
Článek

Ke krádeži došlo počátkem roku 2005. Zhruba 80 centimetrů vysokou, klasicky vyřezávanou dřevěnou sochu znázorňující starší ženu, která drží v náručí sošku mladší ženy a Ježíška, ukradla skupina zlodějů z kostela sv. Filipa a Jakuba ve Lhotě pod Radčem na Rokycansku. Policie pachatele vypátrala a soud je odsoudil, na svědomí měli vyloupení více církevních objektů. Objevena ale byla jen část ukradených předmětů.

Na stopu sošky z kostela ve Lhotě přivedli policisty památkáři, kteří zachytili informaci o jejím prodeji na internetu. „V průběhu několika dnů jsme zjistili skutečnosti o možném uskladnění sochy na více místech v rámci České republiky,“ sdělil vedoucí 1. oddělení obecné kriminality územního odboru Frýdek-Místek Jan Syslo.

Středověké hradby v Břeclavi ukrývaly tajemství: podivně svázaná těla

Stalo se

Nakonec kriminalisté při domovní prohlídce hospodářské usedlosti na Rokycansku sochu objevili. Byla uskladněna tak, aby se jí nic nestalo. „Našli jsme jednu sochu, nicméně další historické předměty k sakrálním předmětům z církevních objektů prověřujeme,“ doplnil.

Dosud netrestaný sedmašedesátiletý muž, který sochu schovával, prodával sochu prostřednictvím inzertního portálu na internetu za 65 tisíc korun. Historická hodnota díla přitom je podle památkářů asi 300 tisíc. „Muž má vztah k okresům Frýdek-Místek i Rokycany, uvádí, že ji zakoupil před patnácti lety v dobré víře za mnohonásobně nižší cenu, než ji nabízel,“ řekl na adresu muže, který zatím nebyl z ničeho obviněn. Předmětem jeho zájmu jsou historické předměty a hudební nástroje. „Je to člověk, který se orientuje v historických dílech.“

Vztah mezi zloději, kteří sochu ukradli, a sběratelem zatím policisté neobjevili. Případ šetří pro trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti. Muž s policií spolupracuje.

V domě na Liberecku našli radioaktivní zkumavku

Krimi

Zda se socha vrátí po letech zpět do kostela sv. Filipa a Jakuba, není jasné. Před čtyřmi lety byl totiž převeden na obec. „Mluvil jsem s místním panem farářem. Říkal, že se bude domlouvat s obcí, jak se sochou bude dál nakládáno. Záleží na obci, jestli tam tu sochu budou chtít zpět umístit, nebo jestli půjde jinam, třeba někam do lapidária,“ poznamenal mluvčí Biskupství plzeňského Pavel Říha. Ten souhlasí s tím, že objevení sochy po tolika letech je poměrně unikátní záležitostí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám