Hlavní obsah

Novorozené dceři zalepila pusu a krk omotala pupeční šňůrou, soud jí potvrdil 16 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Žena, která své novorozené dceři zacpala pusu utěrkou, kolem krku jí utáhla pupeční šňůru a tělíčko pak pohodila u řeky, stráví příštích 16 let ve vězení. Pražský vrchní soud zamítl v úterý její odvolání, kterým chtěla žena původem z Lotyšska zmírnit trest uložený v únoru plzeňským krajským soudem. Žena v odvolání tvrdila, že netušila, že jsou v ČR baby boxy.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Trest byl uložen v rámci zákonné sazby, a to téměř na samé spodní hranici,“ konstatovala předsedkyně senátu Michaela Pařízková v odůvodnění zamítavého rozhodnutí.

Pařízková také podotkla, že žena se původně k činu nepřiznávala a tvrdila, že její dítě odnesla nějaká cizí osoba. Přiznala se až posléze.

Dítě po utajeném porodu udusila a pohodila u řeky. Dostala 16 let a čeká ji vyhoštění

Krimi

Obžalovaná přijela do Čech, aby tu vydělala nějaké peníze, které posílala domů svým dětem. Seznámila se tu s jedním Ukrajincem, se kterým otěhotněla, na což muž reagoval rozchodem.

Žena porodila předloni v prosinci v hotelovém pokoji v Karlových Varech. V podstatě vzápětí ale čerstvě narozené, donošené a zdravé holčičce nacpala utěrku do úst, ta neprodyšně zalepila lepicí páskou a kolem krku dítěti utáhla pupeční šňůru. Miminko pak zabalila do ručníků a tašek. Několik hodin je nechala na hotelovém pokoji a pak ho odnesla k řece, kde ho pohodila do křoví. Tam tělo později našel bezdomovec. Ženu policie vypátrala po třech týdnech.

Policie obvinila ženu z vraždy novorozenceVideo: Policie ČR

„Všeho, co jsem spáchala, upřímně lituji. (...) Nevěděla jsem, že v ČR existují babyboxy,“ uvedla žena v odvolání, kterým chtěla dosáhnout zmírnění trestu.

Žena také podotkla, že má doma pět dětí, o které se stará její matka poté, co otec dětí obžalovanou opustil. Žena prý domů posílala dvě třetiny mzdy. „Zjistila jsem, že nebudu mít dostatek peněz na to zůstat doma s dítětem. Byla jsem zoufalá, nevěděla jsem, co mám dělat,“ snažila se omluvit svůj čin.

Novorozence nalezeného u Ohře podle policie zabila matka. Dceři ucpala ústa a vložila ji do tašky

Krimi

Senát ale neobměkčila. „Je to sice pěkné, ale tyto věci si mohla rozmyslet před tím,“ podotkla lakonicky Pařízková. Dodala, že žena nemusela babyboxu ani využít a mohla jít třeba do nemocnice. „Obžalovaná zvolila tento způsob, tak těžko hledat nějaké polehčující okolnosti,“ uzavřela soudkyně.

Po odpykání trestu bude Lotyška na deset let vyhoštěna z ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám