Hlavní obsah

Dítě po utajeném porodu udusila a pohodila u řeky. Dostala 16 let a čeká ji vyhoštění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Šestnáctiletým trestem vězení potrestal ve středu Krajský soud v Plzni Svetlanu P. (34), kterou obžaloba vinila z vraždy novorozené dcery. Holčičku podle obžaloby po porodu udusila a pohodila u řeky v Karlových Varech. Žena se k činu přiznala. Ženu původem z Lotyšska čeká také vyhoštění.

Žena obžalovaná z vraždy novorozence v Karlových VarechVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Součástí trestu je vyhoštění na 10 let z Česka, k čemuž má dojít po odpykání trestu.

„Přiznání obžalované je v souladu s důkazy. Soud nemá pochyb o tom, ze by měla na smrti dítěte podíl jiná osoba. Obžalované přitěžuje, že využila bezbrannosti novorozeného dítěte. I když prohlásila vinu a tím soud nemusel provádět obsáhlé dokazování, neshledali jsme důvody pro uložení trestu pod zákonnou trestní sazbou,“ zdůvodnil verdikt předseda trestního senátu Jan Hostaš.

Obžalovaná před soudem uvedla, že se cítí vinna, souhlasí s obžalobou i s právní kvalifikací, stejně tak jako s navrhovaným trestem. „Nechtěla jsem to udělat. Děti pro mě znamenají vše,“ prohlásila obžalovaná v rámci tzv. posledního slova před soudem.

Novorozence nalezeného u Ohře podle policie zabila matka. Dceři ucpala ústa a vložila ji do tašky

Krimi

„Obžalovaná je matkou pěti dětí. V její rodné zemi se jí rozpadlo manželství a o děti se starali prarodiče. Odjela do Čech, aby vydělala peníze a mohla je posílat domů. U nás se seznámila s Ukrajincem a otěhotněla s ním. On na to reagoval rozchodem. Bála se, že ztratí zaměstnání. Rozhodla se tak k tomuto postupu, jaký uvádí obžaloba,“ uvedl obhájce ženy.

Státní zástupkyně původně navrhovala trest 17 let vězení, nakonec ale zohlednila doznání obžalované a v závěrečné řeči navrhla trest mezi 15 a 16 lety do věznice s mírnějším režimem.

Žena původem z Lotyšska podle vyšetřovatelů předloni v prosinci po utajovaném těhotenství porodila v hotelovém pokoji donošené a zcela zdravé dítě. To se stačilo jen párkrát nadechnout, než mu měla ukončit život.

Ženě hrozí za odložení holčičky do kontejneru v Pardubicích výjimečný trest

Krimi

„Bezprostředně po porodu vložila novorozenci do úst utěrku a následně mu ústa, nos a oči přelepila izolační páskou. Kolem jeho krku ještě omotala a utáhla pupečník,“ stojí v obžalobě.

Poté měla žena dítě omotat ručníkem, zabalit do dvou igelitek a vložit do plátěné tašky. Tu pak podle policie nechala i s novorozencem několik hodin v pokoji a potom ji odnesla k řece a odložila u stromu v křoví.

Právě tam dítě našel bezdomovec František H. Byla tma, když muž objevil u Ohře plátěnou tašku, ve které bylo cosi zabaleného ve dvou igelitkách s logem supermarketu. Myslel si, že je to kuře, ale když sáhl dovnitř a za nožičku vytáhl mrtvé miminko, vyděsil se. Tašku s dítětem poponesl k lavičce u cyklostezky, kde ji nechal ležet, a utekl.

Policie obvinila ženu z vraždy novorozence (18. ledna 2021).Video: Policie ČR

„Mně to připadalo jako zabalené kuře. Když jsem pak vytáhl lidské tělíčko, lekl jsem se. Vrátil jsem ho zpátky a tašku nechal ležet u lavičky. Bál jsem se to oznámit, protože s mým trestním rejstříkem bych z toho mohl čekat jen oplétačky a další trable. Určitě by mě hned podezřívali, že jsem dítě zabil já,“ vysvětlil muž, proč hrůzný nález zatajil.

Že to s ním pořádně zacloumalo, potvrdili i jeho kamarádi. „Byl z toho vyklepanej jako ratlík. Měl taky hroznej strach, že po něm policajti půjdou,“ uvedl jeden z nich.

Matku dítěte kriminalisté vypátrali během tří týdnů. Popřela, že by dítěti ublížila. Tvrdila, že u porodu asistovala její údajná kamarádka. „Já jsem hned potom omdlela, a když jsem se probrala, byla pryč i s dítětem,“ tvrdila policistům Lotyška a uvedla i její jméno, podle kterého policisté ztotožnili ženu z jiné části republiky.

Mrtvý novorozenec byl zabalený do lázeňského ručníku, policie hledá svědky

Krimi

Ta vyšetřovatelům ale řekla, že obviněnou vůbec nezná a s jejím porodem či smrtí dítěte nemá vůbec nic společného. Žádný jiný důkaz o tom, že by tehdy byla přítomna porodu na hotelovém pokoji, není.

Jak Právo dále zjistilo, asi kilometr od místa, kde žena porodila, je umístěn babybox, který umožňuje ženám v  zoufalé sociální situaci anonymně odložit jejich dítě. „Kdyby tam holčičku vložila, žádný trest by jí nehrozil. Navíc to dítě mohlo žít v náhradní péči,“ upozornila státní zástupkyně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám