Hlavní obsah

Neumí řešit mezilidské spory, uvedl soud a smetl banální žalobu na popeláře ze stolu

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Až před trestní soud se dostala banální situace z brněnského parku, kterou zcela zbytečně vyhrotili její aktéři. Na začátku byl couvající popelářský vůz, který vylekal maminku s kočárkem. Na její obranu se přihnal kolemjdoucí muž, jenž se pustil s popeláři do ostrého konfliktu. Podle jeho tvrzení do něj pak řidič vozu schválně najel a zranil ho. Popelář za to skončil s obžalobou pro ublížení na zdraví, od soudu ale odešel zproštěný viny.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Případ dostal na stůl soudce brněnského městského soudu Michal Kabelík, který musel svolat tři jednání, aby nakonec konstatoval, že případ se před justici vůbec neměl dostat, a mimo jiné ukazuje na to, že lidé stále častěji využívají volání policie jako způsobu nátlakového jednání při běžných mezilidských sporech.

K celé situaci došlo v brněnském parku Lužánky v centru města. „Popeláři couvali směrem, kterým šla paní s kočárkem. Ona se lekla, ale nějaký pán měl pocit, že se jí to auto dotklo. Chtěl, aby se jí popelář, tady pan obžalovaný, omluvil, ten to ale nechtěl řešit. Pán říkal, ať nikam nejezdí, že volá policii. Auto jelo krokem proti němu a podle mě popelář myslel, že ten pán uhne, ten zas myslel, že auto zastaví. A tak se srazili, pán pak spadl na zem. Byl to zbytečně vyhrocený spor,“ popsala u soudu svědkyně celého incidentu.

Policie pátrá po Hosovi, aktérovi brněnské kauzy Stoka

Krimi

Sám státní zástupce si u soudu posteskl, že by rád použil k popisu situace lidová i sprostá slova, ale nemůže. „Ve výpovědi poškozeného jsou rozpory, je možnost, že tomu pádu sám napomohl, ale měl lékařskou zprávu, podle které ho zranění omezilo v běžném životě, takže formální znaky trestného činu tady jsou,“ krčil rameny žalobce.

Podivné jsou obě verze

Popelář zas celou dobu tvrdil, že muž na auto schválně naskočil. „Mrzí mě hlavně, že jsem neměl v autě kameru. Už jsem si ji koupil a doufám, že se s takovým člověkem už nepotkám. Jsem nevinen,“ konstatoval.

Soudce Kabelík upozornil, že podivné jsou obě verze, jak ta poškozeného o tom, kterak do něj popeláři najeli, až odletěl metr a půl daleko, stejně jako ta popelářská o úmyslném naskočení na jejich auto.

Za nouzového stavu vybral stánek s cukrovinkami, dostal 26 měsíců

Krimi

„Byl to právě poškozený, který byl iniciátorem celého jednání, které správně svědkyně označila za banalitu, kvůli niž jsme se nemuseli scházet. Zaregistroval kolizní situaci, aniž by věděl, jestli se něco stalo, běží k autu a nadává řidiči, ať se jde omluvit. Když zjistil, že paní nic není, tak dál trval na omluvě a pořád volal policii. Ale ta přece není od toho, aby dohlížela na omluvy. Je snad poškozený strážcem parkové morálky?“ kroutil hlavou soudce.

„Pak chtěl vytrestal řidiče, takže když auto pomalu jelo, borec si myslel, že zastaví, a druhý borec za volantem zas čekal, že ten druhý uhne. Následující zranění je trochu sporné, přijde mi to, jako kdyby chtěl vytvořit podmínky pro trestní řízení. K doktoru šel až několik hodin poté a potvrzení mu vydal lékař, který sídlí v budově, již vlastní firma, v níž působí poškozený jako jednatel,“ upozornil Kabelík.

„Na druhou strnu, obžalovaný se měl také chovat jinak. Nic mu nebránilo zastavit, jako řidič má své povinnosti, má se chovat ohleduplně a ukázněně. Takže jeho jednání posoudí správní orgán, kterému případ předáváme s podezřením, zda se nejedná o přestupek,“ uzavřel případ soudce.

Reklama

Výběr článků

Načítám