Hlavní obsah

Myslivec na Hodonínsku zastřelil psa, od soudu odešel s pokutou

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Osudovým se stalo šestiletému německému ovčákovi Cézarovi setkání s myslivcem Vladislavem Sedlákem. Při ranním venčení, kdy byl pes od svého pána vzdálen asi 20 metrů, myslivec totiž chlupáče bez milosti zastřelil. Sedlák u Krajského soudu v Brně tvrdil, že na něj pes útočil, jeho obhajobě ale soudci neuvěřili a muž musí za poškození cizí věci zaplatit 15 000 korun.

Myslivec Vladislav Sedlák u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

K incidentu došlo na konci prázdnin před třemi lety u Bzence na Hodonínsku. Majitel psa vyrazil se svým čtyřnohým přítelem na časnou ranní vycházku a u jednoho z remízků psa pustil z vodítka. Jenže poblíž byl právě Sedlák, který psa z bezprostřední blízkosti jednou ranou střelil.

„Řekl jsem, že je mi to líto, a šel jsem pryč,“ popsal dění ihned po střelbě Sedlák.

Muže původně státní zastupitelství posadilo na lavici obžalovaných pro zneužití pravomoci úřední osoby s tím, že Sedlák zastával pozici myslivecké stráže a v rozporu s příslušnými oprávněními na psa střílel. Nejvyšší soud ale verdikt zrušil s poukazem na to, že na muže nelze pohlížet jako na úřední osobu a je třeba použít jinou právní kvalifikaci.

Okresní soud v Hodoníně pak Sedláka potrestal za poškození cizí věci, když cenu psa vyčíslil na částku 5500 korun. Myslivec se ale proti odsouzení odvolal s tím, že pes měl nižší hodnotu, a proto by mělo jít jen o přestupek.

Myslivec na lovu divočáků postřelil kolegu

Krimi

„Cítím se z toho zmatený, soudy pořád přechází tu krajní nouzi, byl jsem tam jen já a ten pes. Těžko jsem mohl předpokládat, když se na mě rozběhl, jestli si jde hrát, nebo mě napadnout. Pudově jsem zvedl pušku a vystřelil. Nevím, jestli jsem se teda měl nechat pokousat. Kdyby ho jeho majitel nepouštěl na volno, tak by se to nestalo. V mém případě by každý konal stejně,“ tvrdil Sedlák.

Odvolací senát krajského soudu ale pro jeho argumenty neměl pochopení a ve čtvrtek konstatoval, že dokola opakované tvrzení o útoku psa už dříve odmítly soudy včetně Nejvyššího soudu.

Divočák v Německu zabil myslivce, který ho chtěl zastřelit

Zahraniční

„Při stanovení škody tu nelze stanovit stejná kritéria jako u věci movité či nemovité. Pes byl na rodinu zvyklý, těžko si můžou koupit úplně stejného, takže je nutno si pořídit štěně a to znovu vychovat. Hodnota štěněte bez průkazu původu byla asi 2500 korun, náklady na socializaci 3000. A to ještě chybí výdaje na veterinární péči. Peněžitý trest je v tomto případě přiměřený osobě obžalovaného i charakteru trestné činnosti. Je to výchovný trest,“ konstatovala soudkyně Černá.

Reklama

Související články

Slovenského myslivce pokousal nervózní medvěd

Tržná zranění nohou utrpěl 54letý myslivec při nedělním útoku medvěda ve Strážovských vrších v katastru obce Domaniža v okresu Považská Bystrica. Myslivec byl...

Výběr článků

Načítám