Hlavní obsah

Muže na Opavsku zavalil při kácení smrk, zaklíněný čekal na pomoc několik hodin

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horní Kunčice

Moravskoslezští záchranáři zasahovali v lesním terénu na Opavsku u zraněného 26letého muže, kterého zavalil při kácení strom. Zůstal uvězněný zhruba pět hodin, zdravotníci ho přepravili do nemocnice s podezřením na zranění pánve a nohy.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Lesního dělníka zavalil na Opavsku strom.

Článek

Dělníka strom zavalil v úterý dopoledne u obce Hořejší Kunčice, záchranka se o něm dozvěděla po 16. hodině.

„Šestadvacetiletý muž pracoval na odlehlém místě v lesním terénu, nedaleko bývalé obce Medlice. Při kácení byl zavalen vyvrácenými mohutnými kořeny stromu a hlínou tak nešťastně, že se nedokázal sám vysvobodit,“ sdělil ve středu mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

„Podle informací, které záchranářům sdělil, došlo k události během dopoledne a postižený tak zůstal zaklíněn více než pět hodin, než byl nalezen,“ uvedl mluvčí.

Zdravotníci museli dojít ke zraněnému zhruba 150 metrů do svažitého terénu, podle Humpla byl při vědomí. „Zasahující lékař zjistil silné podchlazení, vyslovil podezření na vážné poranění páteře, pánve a dolní končetiny,“ řekl mluvčí. Záchranka dělníka přepravila do nemocnice vrtulníkem, lékař ho vzhledem k vážnému stavu uvedl do umělého spánku.

Na dělníka u Slapské přehrady spadl strom, pomáhala i policejní zásahovka

Krimi

Na místě zasahovali také hasiči, dělník podle jejich mluvčího Petra Kůdely kácel smrky. „Po pádu jednoho z nich odřezal od kmene o průměru asi 50 cm mohutný kořenový koláč, který zůstal stát na hraně. Muž pokračoval kácením dalšího smrku, který ale při pádu zavadil o stojící koláč. Ten neočekávaně spadl přímo na břicho a pánev dělníka, končetiny a hlava zůstaly mimo ohromnou hromadu hlíny, kamení a kořenů,“ sdělil mluvčí.

Na tísňovou linku zavolali spolupracovníci dělníka, který je přivolal pískáním. „Hasiči nejprve použili na nadzvednutí gumové nafukovací vaky, pak pomohla sekerka a odlamování kousků kořenů a ztvrdlé hlíny rukama,“ popsal Kůdela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám