Hlavní obsah

Ministerští úředníci hledají důkazy o dětské prostituci

Právo, naj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHEBSKO

Prověřit informace o dětské prostituci v česko-německém pohraničí zveřejněné v publikaci německé nevládní organizace Karo mají za úkol pracovníci odboru bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra ČR, kteří se od poloviny do konce tohoto týdne pohybují v Chebu a okolí.

Foto: Pavel Čempěl, Město Bohumín
Článek

"Hovořili jsme s asi padesáti lidmi od představitelů samosprávy přes policisty, hygieniky, až po pracovníky nevládních organizací," řekl jeden z nich Jakub Švec.

"Spektrum pohledů na dětskou prostituci je široké. Od extrému v podání Karo, tedy stovek nabízených a nabízejících se dětí, až po zcela odmítavá stanoviska. Pravda bude někde uprostřed," uvedl. Trojice pracovníků ministerstva se setkala i s autorkou zmíněné publikace Cathrin Schauerovou, s níž v noci na pátek brázdili Cheb.

"Viděli jsme asi deset prostitutek, mezi nimi ale žádné dítě," uvedl Švec.

Za úplatu měla mluvit o dětské prostituci

Podle jeho kolegy Iva Hlaváče se může stát, že se zákazník dostane bez potíží k třinácti, čtrnáctiletým dívkám. "Utečou třeba z diagnostického ústavu a nebo jsou od útlého věku na drogách a prostituce je pro ně příležitostí k výdělku. V některých komunitách jsou ovšem v tomto věku považovány za dospělé."

Proslýchalo se, že pracovníci Karo dávali dětem pozornosti za to, že budou hovořit o zkušenostech s pedofily. "Jedna z chebských prostitutek nám řekla, že jí dvě ženy nabízely 1500 korun, aby novináře a další zájemce informovala o dětské prostituci," uvedl Švec.

Ministerští úředníci v Chebu a okolí operovali už podruhé. Vrátili se sem také z důvodu zřízení institutu romských asistentů policie. Ti by měli začít pracovat v prvních měsících příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám