Hlavní obsah

Němci opět obvinili české úřady z přehlížení dětské prostituce

Právo, apb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vedoucí koordinačního prevenčního střediska saského zemského ministerstva v Drážďanech Axel Teichmann podpořil zprávu německé organizace Karo z konce letošního října o masové dětské prostituci v českém pohraničí. Teichmann v pondělí v listu Berliner Zeitung tvrdí, že česká strana problém dětské prostituce bagatelizuje.

Foto: Beáta Sklářová

Zkrocení zlé kyseliny.

Článek

"Česká strana vždy slíbí, že problém přezkoumá. Později se ale vše odmrští a zjednoduší, místo toho, aby se něco udělalo," tvrdí v německém listu Teichmann. Češi podle něj musejí být konečně ochotni případy vyšetřovat, aby pak mohli informace o nich předat do Německa. "My už pak převezmeme vyšetřování na německé straně," říká v listu. Pachatelům hrozí v Německu až deset let vězení.

O masovém dětské prostituci v českém pohraničí se píše v publikaci Děti šlapou chodník - zpráva z česko-německé hranice, kterou zaštítila svou autoritou německá odbočka Dětského fondu OSN (UNICEF).

Německá strana nepodala důkazy

Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová se s Teichmannovými výroky neztotožnila. "Dokončujeme obsáhlou zprávu o dětské prostituci. Dáme ji veřejnosti k dispozici v polovině prosince. Už nyní mohu říci, že pro tvrzení, že je masová, nejsou důkazy. To neznamená, že se s touto kriminalitou nesetkáváme. Ale to jsou ojedinělé případy. Byla bych ráda, kdyby německá strana předložila důkazy pro svá tvrzení. To dosud neučinila. Překvapuje mě, že se nyní po vznesených obviněních začíná domáhat důkazů na nás," odpověděla v pondělí na dotazy Práva Benešová.

K předložení důkazů o rozsáhlé dětské prostituci v českém pohraničí vyzval Karo před třemi týdny také německý ministr vnitra Otto Schilly. Jinak je jeho úřad ve sporu dost zdrženlivý. Ministerstvo navíc při prevenci dětské prostituce spolupracuje několik let právě s organizací Karo. V minulosti Schilly otevřeně kritizoval Českou stranu za nedostatečnou spolupráci.

Pracovník tiskového odboru ministerstva vnitra Jiří Hájek upozornil na fakt, že spolupráce v minulosti uvázla už při pouhém prověřování německých registračních značek aut. "Po prověřování s německou stranou se ukázalo, že tyto německé registrační značky neprocházejí německou evidencí," řekl v pondělí Právu Hájek.

Podle listu Berliner Zeitung se připravuje o problému spolupráce Prahy a Drážďan další jednání, kterého se zúčastní i zástupci spolkového ministerstva vnitra. "Účinné strategie policejního boje mohou vyvinout jen spolkové země Bavorsko a Sasko, které s Českou republikou sousedí," tvrdí se v listu. O problému zneužívání dětí také budou německé sociální organizace jednat v polovině prosince na berlínském ministerstvu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám