Hlavní obsah

Martince čeká kvůli Bradáčové kázeňské řízení, řekl policejní prezident

Praha
Aktualizováno

Bývalý ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec se zachoval nestandardně, když pražské vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové v březnu řekl o stíhání jejího manžela. Novinářům to ve čtvrtek sdělil policejní prezident Martin Červíček. Nespáchal ale trestný čin a celý případ se tak bude projednávat v kázeňském řízení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Martin Červíček (vlevo) a bývalý šéf protikorupčního útvaru policie Tomáš Martinec

Článek

„Řešili jsme dvě oblasti podnětu, a to setkání Tomáše Martince s Lenkou Bradáčovou a únik informace ze spisu do médií,“ řekl na tiskové konferenci policejní prezident.

Podle něj se Martinec zachoval nestandardně, když se sešel se státní zástupkyní a prozradil jí, že proti jejímu manželovi bude zahájeno trestní stíhání. Po konzultaci s Generální inspekcí bezpečnostních sborů ale vedení policie konstatovalo, že nedošlo ke spáchání trestného činu.

„Předal jsem závěry šetření náměstkovi k dalšímu kázeňskému řízení, nemohu komentovat další věci k řízení ve věci k panu Martincovi,“ dodal Martin Červíček s tím, že s Martincem nadále počítá na pozici, která mu byla nabídnuta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Vnitřní šetření podle policejního prezidenta neodhalilo, kdo může za únik informací do médií. O kauze údajně vědělo asi deset lidí. "Spolupráce se státním zastupitelstvím probíhá standardně, nedochází k žádným problémům," uzavřel Červíček.

Vznikne informační centrum

Martinec již v polovině dubna ohlásil svoji rezignaci. Post opustil ve středu. Uvedl, že si nedovede další spolupráci s Bradáčovou představit. Pražská vrchní státní zástupkyně si totiž také stěžovala na celkovou práci protikorupčního útvaru. Policisté podle ní zpracovávali řadu kauz mimo dozor státního zastupitelství – například případy týkající se solárních elektráren.

Podle náměstka policejního prezidenta Václava Kučery se práce protikorupční policie nyní změní. Například se zpřesní, kdy bude muset vykonávat veškeré úkony pod dozorem státního zástupce. Změnit se má také vyšetřování některých daňových trestných činů nebo spolupráce s finančně analytickým útvarem ministerstva financí. Má také vzniknout informační centrum, ze kterého by neměly unikat informace.

Spor Bradáčové s kriminalisty vyšel najevo koncem března, kdy žalobkyně vyvracela v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 možnou podjatost v kauze IT zakázek ministerstva práce a sociálních věcí. V něm policisté prověřují i jejího manžela. Bradáčová tehdy uvedla, že na ni kauzu vyrobil Martinec. Ten to kategoricky odmítl. Spor ale podle něj očerňuje práci útvaru, a proto již koncem dubna oznámil svou rezignaci. Martincova nástupce prezidium hledá v poptávkovém řízení. Uchazeči se mohou hlásit do 20. května, nový ředitel by měl nastoupit v polovině června.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám