Hlavní obsah

Bradáčová chce vyšetřit úniky z protikorupční policie

Právo, jfk
Aktualizováno

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová žádá policejního prezidenta Martina Červíčka, aby vyšetřil úniky informací z protikorupční policie (ÚOKFK) v kauze odvolaného náměstka ministra práce Vladimíra Šišky. Právu to potvrdila mluvčí prezidia Pavla Kopecká.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Článek

Spekuluje se dokonce o válce mezi Bradáčovou a ředitelem ÚOKFK Tomášem Martincem.

Podle TV Barrandov Bradáčové ve čtvrtek ve studiu Frekvence 1 vyklouzla věta o tom, že na ni Martinec „vyrábí kauzu“.

Mělo se tak stát po ukončení pořadu Pressklub, kde byla vrchní žalobkyně hostem. Pořad sice již skončil, výrok ale měly zaznamenat stále zapnuté mikrofony.

Bradáčová takové obvinění ze své strany popřela, Martinec se vyjádří, až uslyší autentický záznam. „Bulvár pana Xavera Veselého (moderátor Pressklubu, pozn. red.), který se snaží odvést věc od merita, vyvolat konflikt a neseriózně vytrhává slova, komentovat nebudu,“ sdělila v pátek Právu Bradáčová.

Potvrdila však, že podnět ohledně práce protikorupčního Martincova útvaru na prezidium skutečně odeslala.

„Z důvodu mých opakujících se výhrad, které jsem s vedením ÚOKFK projednávala, a které nyní vygradovaly, jsem požádala o analýzu stavu pana policejního prezidenta. Tím posledním impulsem byl pro mě nepravdivý přenos informací,“ podotkla.

Souvislosti s kauzou Šišky

„Podání od vrchního státního zastupitelství jsme převzali minulý týden,“ potvrdila Právu mluvčí prezidia Kopecká.

„Policejní prezident ho předal oddělení vnitřní kontroly policejního prezidia, které se tím bude zabývat. Než budou známy výsledky, blíže se vyjádřit nemůžeme,“ poznamenala mluvčí.

Martinec obvinění odmítl

Podle Martince podnět skutečně souvisí s kauzou ministerského exnáměstka Šišky. Ta se týká IT zakázek ministerstva práce a sociálních věcí a mohl by v ní figurovat i manžel Bradáčové Tomáš Hájek, s nímž však už státní zástupkyně několik let nežije.

Bradáčová kauzu předala nadřízenému Nejvyššímu státnímu zastupitelství, aby předešla spekulacím o vlastní podjatosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Martinec

Martinec se k údajným výrokům o vyrábění kauzy na vrchní žalobkyni vyjádřil v sobotu v tiskové zprávě. Obvinění Bradáčová striktně odmítl.

"Kategoricky odmítám obvinění JUDr. Bradáčové, které se týká údajného vykonstruování kauzy a následného prodeje informací ze strany mé osoby sdělovacím prostředkům. Jsem si jistý, že k takovým tvrzením JUDr. Bradáčová nemá a ani nemůže mít jakýkoliv důkaz," uvedl Martinec.

Reklama

Výběr článků

Načítám