Hlavní obsah

Marihuanu užívá každý desátý obyvatel Česka

Nejužívanější nelegální drogou v ČR je dlouhodobě marihuana, zkušenosti s ní má každý desátý Čech. Nejrizikovější je pervitin. Právu to sdělila Pavla Chomynová, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Drogové trendy se podle ní příliš nemění. V posledních letech ale ubývá mladých Čechů, kteří by s návykovými látkami chtěli začít.

„Dlouhodobě se to příliš zásadně nemění. V Česku jsou mezi nejužívanějšími drogami konopné látky. A to jak v dospělé populaci, tak mezi dospívajícími,“ řekla Chomynová.

Česká republika podle ní ve spotřebě konopí vyčnívá. „Patříme k zemím s nejvyšší mírou zkušenosti alespoň jednou v životě,“ dodala. To také potvrzuje datová analýza nejnovější Souhrnné zprávy o závislostech.

Klesá zájem dospívajících

„Zkušenost s konopnými látkami uvádí přibližně čtvrtina až třetina dospělých osob. Asi osm až deset procent dospělých uvádí aktuální užívání konopí, což odpovídá 800 až 900 tisícům osob,“ stojí v dokumentu. Užívání marihuany je podle expertky vyšší mezi muži. V této souvislosti ale Chomynová vnímá meziroční pokles.

„Když se podíváme na jiné ukazatele – aktuální užívání, zkušenost v posledních třiceti dnech –, tak tam už se Česká republika více přibližuje průměru. Současně zaznamenáváme pokles míry zkušenosti s konopím v populaci dospívajících,“ uvedla.

Piráti pilují novelu legalizace marihuany na trhu

Domácí

O další drogy je u nás menší zájem, jsou ale rizikovější.

„Kdybychom se podívali na výsledky populačních studií, kdy se ptáme českých respondentů, tak druhá nejčastěji užívaná nelegální droga je extáze,“ popsala vedoucí střediska. S takzvanou taneční drogou má zkušenosti okolo pěti až sedmi procent dospělých. Popularita této drogy nás v porovnání se sousedními zeměmi opět řadí na špičku, kdy podíl užívání mezi dospělými je 5,6 procenta proti celoevropskému průměru, kde činí 3,6 procenta.

Pervitin jako české specifikum

Dlouhodobým specifikem české produkce a spotřeby drog je pervitin (metamfetamin).

„Užívání metamfetaminu v Evropě je historicky omezeno na Česko a v nedávné době i na Slovensko, kde odpovídá za velký podíl škod souvisejících s drogami. Poptávka po této droze zůstává v Evropě relativně malá,“ stojí v letošní Evropské zprávě o drogách.

Vobořil: Povolme export konopí, přinese to miliardy

Krimi

Pervitin podle dat užívají dvě až čtyři procenta českých dospělých, přičemž odhadem 33 tisíc lidí ho bere rizikově.

„Vychází to ze 70. a 80. let. Tehdy se ukázalo, že je to droga, kterou si uživatelé dokážou jednoduše vyrobit sami v době velice špatné dostupnosti jiných návykových látek,“ zmínila Chomynová.

I když se po revoluci začaly dostávat do podsvětí jiné typy drog, vysoká dostupnost uživatelům vyhovovala. Tento trend je v Česku dodnes.

„Pervitin pořád zůstával preferovaným z důvodů ceny. Ta je ve srovnání třeba s kokainem výrazně nižší, takže uživatelé samozřejmě vyhledávají tu levnější drogu,“ doplnila expertka. S pervitinem je podle ní spojeno vysoce rizikové užívání, které se dotýká 33 tisíc uživatelů.

Namísto drog sociální sítě

Zatímco v dospělé populaci k žádným zásadním změnám podle Chomynové nedochází, jiná situace je u mladých lidí.

„U dospívajících dochází k poklesu míry zkušenosti s drogami. Vidíme u nich menší zájem nejen o alkohol, ale také o kouření cigaret – v tomto případě vyhledávají jiné alternativní výrobky. Co se nelegálních drog týče, tam jsou dnešní šestnáctiletí více zodpovědní,“ konstatovala.

Je to zejména díky lepší informovanosti i vlivu různých preventivních programů.

„Ukazuje se, že se mění jejich způsob trávení času. Méně bývají venku s vrstevníky a čas spíše tráví organizovanými aktivitami nebo počítačovými hrami, na sociálních sítích a podobně. Dochází k jakémusi nahrazování užívání látek jiným typem chování,“ popsala.

Postarší Rakušan propašoval z Česka do Rakouska kilogram pervitinu

Krimi

Na předávkování nelegálními drogami ročně zemře 40 až 60 osob. Dalších 150 případů úmrtí pod vlivem nelegálních drog je ročně hlášeno z důvodu nemoci, nehody nebo sebevraždy. V psychiatrických ambulancích je také podle Souhrnné zprávy o závislostech ročně léčeno odhadem 14 tisíc uživatelů nelegálních drog.

Reklama

Výběr článků

Načítám