Hlavní obsah

Lidé podávají trestní oznámení na politiky kvůli covidu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět trestních oznámení na vládní politiky kvůli onemocnění covid-19 dorazilo za poslední měsíc na Nejvyšší státní zastupitelství v Brně (NSZ). Další dvě pak byla za stejné období adresovaná Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze. Žalobci zatím nerozhodli, zda je nechají prověřit policií.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Budova Nejvyššího státního zastupitelství v Brně

Článek

„Od prvního října evidujeme pět trestních oznámení na čelné představitele státu v souvislosti s koronavirovou krizí. Tato podání v současné době vyhodnocujeme. Zda budou postoupena nižšímu státnímu zastupitelství k dalšímu postupu, se teprve rozhodne. Na vyřízení máme ze zákona dva měsíce,“ řekl Právu mluvčí NZS Petr Malý.

Vyhodnocujeme pět trestních oznámení. Desítky jsme jich vyřadili
Petr Malý, mluvčí NSZ

Podle něj současně eviduje NSZ další desítky podání, která byla učiněna v elektronické podobě, ale nesplňují formální náležitosti. „Například chybí uznávaný elektronický podpis nebo nebyla doručena systémem datových schránek, tudíž se v těchto případech nejedná o řádné podání,“ pokračoval Malý.

Obsah těchto podání je po­dle Malého zpravidla takový, že pouze odkazují na již zveřejněné články na internetu, popřípadě reagují na aktuální veřejná vystoupení představitelů vlády.

Počet hospitalizovaných nadále poroste, míní Blatný

Domácí

„Obvykle jsou v těchto případech odesilatelé vyzváni k ověření své identity. Většinou ale bez další odezvy,“ uzavřel Malý.

Ať prověří premiéra

Jedno z podaných trestních oznámení, se kterým se Právo seznámilo, směřuje proti premiéru Andreji Babišovi (ANO). Jeho autor, který je vystudovaným právníkem a pracuje jako státní zaměstnanec, žene k trestní odpovědnosti předsedu vlády za to, že z pozice své funkce v období od července do září zasahoval do kompetence ministerstva zdravotnictví a znemožnil tak včas přijmout opatření proti šíření koronavirové infekce.

„Na základě předpovědi epidemiologů a dalších podkladů chystalo v letních měsících ministerstvo zdravotnictví opatření, která měla mít za cíl zabránit masivnímu rozšíření covidu-19 v populaci po skončení letních prázdnin a dovolených. Na základě osobního zásahu a intervence premiéra byla tato opatření přijata se značným zpožděním až poté, co začalo docházet ke značnému šíření koronaviru mezi lidmi,“ stojí dále v trestním oznámení.

Vláda prodloužila platnost veškerých omezení minimálně do 20. listopadu

Domácí

Pisatel, který se stávající negativní situací cítí ohrožen na životě a zdraví, požaduje po státním zastupitelství prověřit, zda nedošlo ze strany premiéra Babiše ke spáchání trestného činu šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti a maření úkolu úřední osoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám