Hlavní obsah

Kvůli jointu schytal muž 17 ran nožem. Byla to sebeobrana, hájí se obžalovaný

Novinky, bad
Praha

Kvůli sedmnácti ranám nožem zasazeným kvůli zapálenému jointu stojí u Krajského soudu v Praze 37letý Petr Sonnleitner. Je obžalován z pokusu o vraždu. Sonnleitnera už justice za čin odsoudila na 12 let, muž se ale před spravedlností skrýval a po zadržení letos v říjnu požádal o nové projednání případu. Připustil, že soupeře několikrát bodl, tvrdí ale, že jednal v sebeobraně.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Petr Sonnleitner u Krajského soudu v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

K útoku došlo v dubnu 2017 před rakovnickou diskotékou. Sonnleitner tam podle obžaloby dvaceticentimetrovým nožem sedmnáctkrát bodl muže, který si tam zapálil jointa.

Zapálení smotku s marihuanou se nelíbilo skupince asi tří Sonnleitnerových známých, kteří zrovna z diskotéky vyšli ven, a došlo ke konfliktu.

„Začali mě osočovat: ‚Co tady smrdíš, ty smažko, ty feťáku, co tady smrdíš.‘ Asi jsem jim něco odpověděl,“ vzpomínal na začátek konfliktu napadený muž.

Postupně došlo ke strkanici. Napadený připustil, že první ránu dal on. Prý proto, že se proti přesile snažil vypadat sebevědomě.

Během následné rvačky si prý všiml Sonnleitnera, jak si připravuje nůž. Snažil se ho nejdřív verbálně a potom i fyzicky od konfliktu odradit. Během následující rvačky, kterou po chvíli ukončil vyhazovač z diskotéky, ale schytal sedmnáct bodných ran, až mu vyhřezla střeva.

Foto: Policie ČR

Petr Sonnleitner na policejní fotce.

Sonnleitner ale ve čtvrtek u soudu prohlásil, že hlavním agresorem byl právě pobodaný. Když vyšel Sonnleitner ven před diskotéku, viděl prý konflikt svých známých s nějakým mužem.

„Řekl jsem, že už by to stačilo, že co dělá a ať je nechá bejt,“ řekl Sonnleitner.

„Podíval se na mě a řekl, že dostanu do držky taky. Řekl jsem: ‚Jak chceš, ale já sem ozbrojenej.‘ A vytáh sem nůž. Řekl: ‚To ti nepomůže,‘ přišel ke mně a hned mi jednu švihnul,“ popsal svou verzi Sonnleitner.

Podle něj následovaly nějaké údery, muž s ním prý různě házel a mlátil ho. „Začal do mě bušit, já jsem tam nějak šmidlal tím nožem, ale nijak jsem ho nebodnul,“ pokračoval obžalovaný. „Vím jen, že jsem ho píchnul do ramene. A jak jsem ho píchnul, tak ztratil rovnováhu a spadnul na mě,“ dodal.

Jak se dvojice podle Sonnleitnera válela na zemi, zapříčil se údajně nůž mezi oběma těly. „Furt nepřestával, tak jsem ho několikrát zespoda bodnul,“ řekl Sonnleitner. Muž prý až potom přestal a vstal.

Napadený muž nicméně jednoznačně u soudu popřel, že by se během konfliktu někdy dostal vůbec na zem.

Bál se pomsty, tak zmizel

Sonnleitner, který se během rvačky patrně bodl do nohy, odmítl nechat se ošetřit v nemocnici v Rakovníku a raději požádal známé, aby ho odvezli do mostecké nemocnice, kde má známou sestřičku. „By mě tam nějaký jeho kamarádi našli a rozšvihali,“ vysvětlil odjezd do Mostu Sonnleitner.

Poté se prý dozvěděl, že je prý hledaný pro vraždu. Zazmatkoval, vzal si své úspory, nechal doma za sebou peněženku i s doklady, aby zmátl stopy, a utekl pryč. „Řek jsem si, že musím zmizet, nenechám se tady někde oddělat,“ zdůvodnil své počínání.

Krajský soud už případ řešil loni v létě, Sonnleitner byl ovšem v pozici uprchlého obžalovaného. V nepřítomnosti byl odsouzen na 12 let za pokus o vraždu a nedovolené ozbrojování [celá zpráva], verdikt následně potvrdil i pražský vrchní soud [celá zpráva]

Sonnleitnera zadržela policie po roce a půl letos v říjnu v nákupním centru v Mostě [celá zpráva]. Obžalovaný si požádal o znovuprojednání případu a krajský soud nařídil nové hlavní líčení. Sonnleitnerovi hrozí v případě prokázání viny až 18 let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám