Hlavní obsah

Za sedmnáct ran nožem kvůli jointu dostal uprchlý dvanáct let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ke dvanácti rokům vězení za pokus o vraždu odsoudil Krajský soud v Praze pětatřicetiletého Petra Sonnleitnera. Ten podle nepravomocného rozsudku málem ubodal k smrti o šest let staršího muže kvůli tomu, že si chtěl dát jointa. Na dotaz Novinek to v pondělí uvedla mluvčí soudu Jitka Vlnová.

Foto: Policie ČR

Hledaný Petr Sonnleitner

Článek

„Obžalovaný byl uznán vinným zločinem vraždy ve stadiu pokusu a přečinem nedovoleného ozbrojování,“ uvedla Vlnová. „Byl mu uložen úhrnný trest odnětí svobody na 12 let nepodmíněně se zařazením do věznice se zvýšenou ostrahou,“ dodala mluvčí.

Sonnleitner byl odsouzen v nepřítomnosti, od útoku se před policií stále skrývá. Při domovní prohlídce u něj policisté v minulosti našli berettu ráže 7.65, přičemž Sonnleitner není držitelem zbrojního průkazu.

K útoku došlo loni v dubnu před rakovnickou diskotékou. Sonnleitner tam dvaceticentimetrovým nožem sedmnáctkrát bodl muže, který si tam šel vypůjčit zapalovač, aby si zapálil marihuanovou cigaretu. To se ale nelíbilo skupince asi tří mužů, kteří zrovna z diskotéky vyšli ven.

„Začali mě osočovat: ‘Co tady smrdíš, ty smažko, ty feťáku, co tady smrdíš.‘ Asi jsem jim něco odpověděl,“ uvedl u soudu napadený. Skupinka poškozeného prý nadále provokovala, strkala do něj.

Postupně zatím nenásilný konflikt přerostl ve strkanici. „Byl jsem přesvědčen, že jsem v ohrožení. Snažil jsem se nedat najevo strach, chtěl jsem působit sebevědomě,“ řekl muž.

Během potyčky si prý všiml Sonnleitnera, jak si připravuje nůž. Během chvilky se do sebe pustili. „Došlo ke rvačce. Přiznávám, že první úder jsem zasadil já,“ řekl soudu muž.

Vyhřezla mu střeva

Od Sonnleitnera schytal množství ran, kvůli adrenalinu ale podle svých slov nic necítil. Až když je vyhazovač z diskotéky od sebe odtrhl, zjistil, že je pobodaný. „Když jsem nadzvedl tričko, viděl jsem vyhřezlý střeva. Pak přijela záchranka,“ řekl soudu muž, který v minulosti dostal dva podmíněné tresty právě za rvačky.

Žádný svatoušek není ani Sonnleitner, podle svědků byl rovněž odsouzený za násilnou činnost, kdy byl údajně ozbrojen mačetou. Nůž pak s sebou podle svých známých nosil na ochranu.

Sonnleitner po incidentu na nic nečekal a odjel do Mostu. Od té doby po něm policie pátrá, naposledy byl spatřen na Plzeňsku. „Podezřelý muž je velmi nebezpečný a je pravděpodobné, že je ozbrojen,“ uvádí policie, která se s žádostí o pomoc s pátráním hned druhý den obrátila na veřejnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám