Hlavní obsah

Konopného aktivistu Dvořáka neomilostní

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) zamítl žádost o prezidentskou milost pro vězněného konopného aktivistu Dušana Dvořáka. Vyplývá to z písemného rozhodnutí, které má Právo k dispozici. Dvořák si už druhým rokem v břeclavské věznici odpykává šestiletý trest za pěstování konopí.

Foto: Foto archiv ČTK

Konopný aktivista Dušan Dvořák

Článek

„Ministr spravedlnosti na základě rozhodnutí prezidenta republiky o přenesení pravomoci v řízení o udělení milosti (...) zamítá žádost o prominutí zbytku trestu odnětí svobody,“ stojí v usnesení podepsané šéfem justice Blažkem. Proti rozhodnutí o zamítnutí milosti se nedá odvolat.

„Moc možností už nezbývá. Jde o výsostné právo prezidenta, který má toto nastavené tak, že žádosti nejdříve vyřizuje ministr spravedlnosti a pak, co se k němu dostane, si ještě posoudí on,“ řekl Právu advokát David Macháček, který vězněného aktivistu zastupuje.

Léčebné konopí se dováží, české čeká

Ekonomika

Dvořák svou žádost o milost doložil čtyřiceti důkazními přílohami a podpůrnými stanovisky. Materiál obsahoval také výpovědi nemocných, kterým konopný léčitel pomohl.

„Zeman udělil dosud 21 milostí. Dvakrát rozhodl jinak, když to ministr zamítl, a milost udělil,“ napsal Dvořák v dopise z vězení poslaném Právu.

Jde o výsostné právo prezidenta, který to má nastavené tak, že žádosti nejdříve vyřizuje ministr spravedlnosti
David Macháček, advokát

Prezident v minulosti sdělil, že při případném omilostnění bude přihlížet ke zdravotnímu stavu žadatele. Několikrát se však rozhodl udělit milost i přes nesplnění podmínky závažného zdravotního stavu. Například v roce 2017 omilostnil dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, který byl odsouzený na doživotí.

Počkají na nového prezidenta

„Pokud ministerstvo zjistí, že žádost o milost splňuje podmínku stanovenou prezidentem republiky, postoupí věc Kanceláři prezidenta republiky k rozhodnutí. V opačném případě ministr žádosti o milost zamítne,“ uvádí portál justice.

Podporovatelé Dušana Dvořáka to s jeho bojem za propuštění z vězení nechtějí vzdát.

„V zákoně je napsané, že koncentrace THC (psychoaktivní látky, pozn. red.) může být do jednoho procenta. U něj při sumarizovaném měření našli 0,6 procenta. Je tak vězněn za něco, za co by sedět už nově neměl. Ve hře je ještě nová žádost o milost prezidentovi, který bude zvolen příští rok,“ řekl aktivista Jiří Vacl, který je s Dvořákem a jeho rodinou v kontaktu.

V Kolumbii už veterináři předepisují psům či kočkám léky z marihuany

Koktejl

„V procesu jsou další soudy. Má velmi dobře zpracovanou argumentaci od advokátky,“ sdělila Právu Dvořákova zmocněnkyně Anna Němcová.

Podle Macháčka bude možné ještě zažádat o podmíněné propuštění z výkonu trestu. „Obecně soud zkoumá tři podmínky – jestli splnil časovou souvislost a odseděl si část trestu. Další dvě jsou složitější. Jednak zda došlo k nápravě a je tam prognóza řádného života. Jak se ve vězení chová, jestli má pochvaly, všechno je v pořádku a plní zadané úkoly, popřípadě jestli jsou tam nějaké kázeňské tresty,“ uvedl advokát.

O propuštění už žádal

Třetí zkoumanou podmínkou je podle něj prognóza řádného života – jestli má vězněný zajištěné zázemí, zaměstnání a jak se k němu staví okolí. „Posuzují například, zda komunikuje s rodinou a pokolikáté byl ve výkonu trestu, popřípadě za co. Soudy potřebují vidět, že si pan Dvořák uvědomil, že něco udělal a už to nikdy neudělá znovu,“ doplnil.

Dvořák již žádal o podmínečné propuštění po třetině výkonu trestu. Žádost stavěl na tvrzení, že konopí neměl na výrobu drogy, ale pro léčebné účely. Vešel by se tak do zákonného limitu, který platí od ledna letošního roku.

Vobořil: Povolme export konopí, přinese to miliardy

Krimi

Zpochybnil také metodu, jakou policie měří obsah THC v rostlině. „Opakovaně jsem marně dokládal studie vědců včetně Lumíra Hanuše, že jedna a tatáž odrůda konopí může mít až 28násobně odlišný obsah THC,“ uvedl Dvořák s tím, že se liší mechanismus policie při posuzování v různých regionech. Policie tato slova opakovaně odmítla.

V břeclavské věznici sedí Dvořák za opakované pěstování konopí na chalupě v Ospělově na Prostějovsku. Dostal nejdříve podmínku, pak ho soud v roce 2019 poslal na tři roky do vězení. Za porušení zákona ve zkušební době, kdy dál pěstoval konopí, se mu podmínka proměnila v další tři roky za mřížemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám