Hlavní obsah

Kauza Stoka: Úplatky byly deset procent, řekl soudu obžalovaný

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

U brněnského krajského soudu v úterý pokračuje rozplétání údajného korupčního případu Stoka týkajícího se ovlivňování zakázek na radnici Brno-střed a v brněnských městských firmách. Údajnou hlavu zločinecké skupiny, bývalého místostarostu Jiřího Švachulu (dříve ANO), přivedli k soudu místo běžné eskorty po zuby ozbrojení těžkooděnci.

Příchod Talabaniho k souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

U soudu vypovídal spolupracující obviněný Saman El-Talabani, který od začátku s detektivy kooperoval na rozkrývání případu. Právě jeho výpověď patří k hlavním pilířům celé obžaloby, neboť podnikatel usvědčuje své údajné komplice od Švachuly přes Pavla Ovčarčina, stavebníka Lubomíra Smolku nebo bývalého vedoucího odboru Správy nemovitostí městské části Petra Kosmáka.

Stoka: advokát radnice končí, byl prý moc aktivní

Domácí

„Koncem roku 2014 se po volbách stal Švachula místostarostou, volal mně a vykládal, jak by se dalo slušně vydělávat na veřejných zakázkách. Mělo to být tak, že předem oslovené firmy budou mít podklady pro stavební akce. Já jsem dával Ovčarčinovi, ten byl dohodnutý s panem Smolkou. Úplatky byly deset procent, výjimečně dvanáct. Já se plně doznávám, ale nejsem hlavní organizátor, bez mé osoby ten systém taky mohl fungovat,“ prohlásil El-Talabani.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Spolupracující obviněný Saman El-Talabani

„Švachula mě seznamoval s významnými osobami z městských společností a ptal se, jestli by tam šlo taky vybírat. Obviněný Petr Kalášek nabídl, že by to uměl jeho kamarád Ivan Trunečka. Dělaly se tam každý tři měsíce sjetiny, pak se vyplácely peníze, to už byly jiný čísla, to bylo v milionech korun. Třeba v Teplárnách to bylo osm až deset procent. Něco šlo i ze společnosti SAKO a také z Technických sítí,“ uvedl El-Talabani.

Dostal jsem obálku s penězi a byl jsem z toho perplex, řekl v kauze Stoka obžalovaný

Krimi

Podle své výpovědi dělil peníze z úplatků většinou tak, že polovina putovala Švachulovi, o druhou půlku se dělil s ostatními kumpány. V systému podle svých slov figuroval asi do srpna 2016. „Tehdy mi to Švachula řekl: Jsi odpojenej,“ dodal El-Talabani. Kromě případu Stoky figuruje podnikatel také v kauze půlmiliardového daňového úniku, a jak Právo upozornilo, dostal také podmínku za křivé obvinění vysokého důstojníka protimafiánského útvaru.

El-Talabani připustil, že z městských firem mohly plynout úplatky i před rokem 2014, tedy předtím, než se Švachula stal po volbách místostarostou, bližší podrobnosti ale před soudem neuvedl. Netušil prý, proč musel ve skupině skončit. "Už o nás vijou v Praze, končíš, řekl mi Švachula. Možná objevil, že je v tom systému o kolečko víc, a peníze si nechával," dodal El-Talabani s odkazem na to, že jeho role se vlastně omezovala jen na předávání peněz.

Soudkyně se ptala na Faltýnka

Předsedkyni senátu Jaroslavu Bartošovou zajímalo, zda El-Talabani přišel do nějakého kontaktu s Jaroslavem Faltýnkem či jeho synem Jiřím. "Faltýnek starý byl u Švachuly na oslavě padesátin. Tam jsem ho viděl asi dvě minuty. A mladšího jsem jednou viděl u Švachuly v kanceláři. To jsem ale nevěděl, že je to on, poznal jsem ho pak až později, když jsem ho viděl v televizi. Jirka Švachula mu řekl: udělej si s ním pořádek. A udělali pořádek, že mě vykopli," popsal El-Talabani.

Při otázce na Faltýnkovy ale El-Talabani nejprve řekl, že neví, jestli o tom může mluvit, a hledal pohledem pomoc u státního zástupce. Ten provedl pohyb hlavou, který Švachulův obhájce Karim Titz označil za zamítavé gesto, což žalobce ihned popřel, a El-Talabani tak nakonec odpověděl.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jiří Švachula u Krajského soudu v Brně

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám