Hlavní obsah

Stoka: advokát radnice končí, byl prý moc aktivní

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Radnice Brno-střed nečekaně ukončila spolupráci s advokátem Radkem Ondrušem, který ji od samého začátku zastupoval v kauze Stoka, tedy v případu údajného ovlivňování veřejných zakázek na této městské části a v městských firmách.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jiří Švachula u Krajského soudu v Brně

Článek

Podle tajemníka radnice Petra Štiky bude ekonomičtější, když bude městskou část zastupovat stejný advokát jako městské firmy. Zdroj Práva obeznámený s vyšetřováním však upozornil, že Ondruš vyvíjel zřejmě až přílišnou aktivitu při rozkrývání případu a kladl nepříjemné otázky, což se nemuselo všem lidem na radnici líbit.

„Například ve druhé větvi případu, v níž jsou stíháni živnostníci, kteří měli platit úplatky, aby mohli dostat práci, se mu velmi dařilo. Jenže do případu se zřejmě ponořil až moc, což nemuselo být žádoucí,“ konstatoval zdroj.

Den před výslechem

Změna přichází jen pár dní před důležitým výslechem podnikatele Samana El-Talabaniho, který vyšetřovatelům od začátku pomáhal rozkrývat údajnou zločineckou skupinu tyjící z úplatků při zadávání veřejných zakázek, v jejímž čele podle obžaloby stál bývalý vlivný místostarosta radnice Brno-střed Jiří Švachula (dříve ANO).

„Rada městské části se rozhodla, že bude ekonomičtější, aby v kauze zastupoval všechny poškozené, tedy radnici a městské firmy, pouze jeden advokát, a nikoli dva.

Rada rozhodla, že nadále tak nebude nás jako poškozeného zastupovat doktor Ondruš, ale advokát, kterého si zvolily městské firmy,“ řekl Právu tajemník Štika.

Dostal jsem obálku s penězi a byl jsem z toho perplex, řekl v kauze Stoka obžalovaný

Krimi

Na dotaz Práva, zda by nebylo ekonomičtější, aby poškozené zastupoval advokát, který je v případu od začátku, tajemník reagoval s tím, že k Ondrušovi už dříve měla výhrady legislativní komise radnice. Brno-střed nyní vede ODS s podporou Svobodných, ANO a KDU-ČSL. Státní zástupce Radek Mezlík, který s Ondrušem při rozkrývání případu měsíce spolupracoval, nechtěl změnu komentovat s tím, že mu nepřísluší takové kroky hodnotit.

Paradoxně ale brněnský magistrát jakožto akcionář městských firem, v nichž měla skupina kolem Švachuly provádět korupční rejdy, nechtěl dlouho o tom, že by se k soudu připojil s nárokem na náhradu škody, ani slyšet.

Tratil jsem na tom. Dal jsem za úplatky až dva miliony, řekl podnikatel v kauze Stoka

Krimi

„Orgány činnými v trestním řízení nebylo město Brno doposud vyrozuměno v souvislosti se zakázkami v těchto obchodních společnostech o právech poškozeného a možnosti žádat uspokojení nároku na náhradu škody. V tuto chvíli není možné předjímat budoucí kroky města, nicméně nyní nepředpokládáme v rámci soudního jednání připojení se s nárokem na náhradu škody,“ řekl Právu v polovině července mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek za situace, kdy byla v případu už několik měsíců podána obžaloba a v médiích se propíraly možné vazby obžalovaných na městské společnosti.

Ještě necelý měsíc před zahájením procesu u brněnského krajského soudu pak Teplárny Brno, které jsou v obžalobě výslovně zmiňovány jako společnost, odkud měly prý peníze téct přes stavební zakázky pro některé firmy, tvrdily, že nemají důvod se o nějaké peníze u soudu hlásit.

Švachula u soudu poprvé promluvil, všechna obvinění popřel

Krimi

„Společnost Teplárny Brno žádnou škodu, která by vznikla na základě spolupráce se společnostmi MOTeC a MTc-stav, neeviduje. K trestnímu řízení se tedy připojovat nebudeme,“ uvedla na dotaz Práva mluvčí společnosti Renata Diatková. Vše se pak ale náhle změnilo a u soudu se objevil advokát zastupující městské společnosti, který se poněkud váhavě, ale přece jen přihlásil s nárokem na náhradu škody.

Projednávání kauzy Stoka bude u brněnského soudu pokračovat v úterý, další jednání jsou naplánována až do konce roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám