Hlavní obsah

Kauza MUS: Soud vyslechl exministry Zemanovy vlády Špidlu a Baštu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dva ministři někdejší vlády Miloše Zemana vypovídali ve středu před pražským městským soudem k případu prodeje Mostecké uhelné společnosti (MUS). Tehdejší ministr práce Vladimír Špidla uvedl, že před lety hlasoval pro přímý prodej státního podílu ve společnosti s ohledem na zachování pracovních míst. Bývalý ministr bez portfeje Jaroslav Bašta zase řekl, že vláda nevěděla o tom, že by peníze na zaplacení podílu měly pocházet ze samotné MUS.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku obžalovaný podnikatel Marek Čmejla

Článek

„Na celém případu mě zajímalo především to, jaké důsledky bude mít pro zaměstnanost,“ zopakoval ve středu několikrát Špidla.

„Z materiálů bylo zřejmé, že se nepředpokládá žádná výrazná restrukturalizace a propouštění. S odstupem času mohu říct, že můj úsudek byl pravděpodobně správný,“ doplnil.

Miliardáři se střetli před soudem v kauze těžařské firmy MUS

Krimi

Prodej akcií jednomyslně schválila v roce 1999 vláda současného prezidenta Zemana. Kvůli transakci jsou obžalováni někdejší manažeři MUS Antonio Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš a Oldřich Klimecký.

Obžaloba tvrdí, že vládu podvedli, jelikož kabinet nevěděl, že 46tiprocentní podíl prodává konkrétně jim a že za něj bude zaplaceno penězi pocházejícími ze samotné MUS. Státní zastupitelství je přesvědčeno, že tím způsobili státu škodu nejméně 3,2 miliardy korun, což obžalovaní popírají.

Špidla ve středu řekl, že přímý prodej podílu prosazoval tehdejší ministr průmyslu Miroslav Grégr. Takový postup podle něj nebyl neobvyklý a stanovisku Grégra důvěřoval. „Je člověk mimořádně kompetentní a oddaný České republice,“ podoktl Špidla.

Uhlobaroni vs. uhlobaroni. Kauza MUS k soudu

Krimi

Soud v jednací síni přehrál zvukový záznam z jednání vlády o schválení privatizace. Debata před hlasováním byla stručná a trvala pouze pár minut. Soudkyně se poté Špidly zeptala, proč se na záznamu vůbec neřešilo, kdo je nabyvatelem podílu.

„Protože to řešil ministr průmyslu, ministr financí a šéf Fondu národního majetku. Neměl jsem žádné důvody, abych se tímto zabýval,“ odpověděl.

Po Špidlovi vystoupil jako svědek Jaroslav Bašta, který v tehdejší vládě zastával post ministra bez portfeje. Bašta vypověděl, že tehdy sociálnědemokratická vláda o možném problematickém původu finančních prostředků, kterými mělo být za podíl v MUS zaplaceno, nevěděla.

Švýcaři pustí z vězení Krause z kauzy Mostecká uhelná

Krimi

„Kdyby byly vzneseny závažné pochybnosti, minimálně by bylo rozhodnutí odloženo do doby, než se to nevyjasní,“ sdělil.

Obžalovaní muži dlouhodobě vinu popírají. Podle nich stát dobře věděl, komu podíl prodává, respektive ho to nezajímalo, protože se ho chtěl zbavit. „Nemůže být podveden ten, kdo se neptá,“ zopakoval Čmejla.

„Opět se potvrdilo, že česká vláda rozhodovala velmi věcně, jasně, svobodně, neměla žádného dalšího zájemce a rozhodla se jasně o tom, komu to prodá a za kolik,“ okomentoval výpovědi Koláček.

Reklama

Výběr článků

Načítám