Hlavní obsah

Švýcaři pustí z vězení Krause z kauzy Mostecká uhelná

Právo, Matěj Říha

Švýcarsko v neděli propustí z vězení Petra Krause z kauzy kolem Mostecké uhelné společnosti (MUS). Právu informaci bez bližších podrobností potvrdil jeho český advokát Petr Balcar. Manažer byl v zemi pod Alpami odsouzen k šestnácti měsícům odnětí svobody.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Kraus

Článek

Kraus si odpykal celý trest poté, co byl loni v květnu zadržen na ženevském letišti, když jel na poradu s právníkem. Poté byl převezen do věznice poblíž Fribourgu.

Švýcarsko někdejší manažery spjaté s MUS odsoudilo v roce 2013. Pravomocné jsou dodnes tresty pouze nad Antoniem Koláčkem, který si má odpykat čtyři roky a čtyři měsíce vězení. Ten ale loni v létě oznámil, že do vězení nenastoupí, a pobývá na svobodě v Česku.

Druhým pravomocně odsouzeným byl právě Kraus, který si zároveň jako jediný trest odpykal.

Exmanažerům MUS se nechce za mříže, chtějí zvrátit rozsudky švýcarských soudů

Domácí

Po zatčení ve Švýcarsku si stěžoval na to, že nebyl vyrozuměn o termínu nástupu trestu. Postup tamní justice označil za nepochopitelný a neadekvátní.

Ostatní na trest čekají

Jeho stíhání bylo následně v Česku zastaveno se zdůvodněním, že spáchané skutky byly v obou zemích totožné a nikdo nemůže být za stejný čin potrestán dvakrát.

Zbývající odsouzení Marek Čmejla, Jiří Diviš a Oldřich Klimecký doposud délku trestů ve Švýcarsku neznají. Justice jim ty původní zkrátila a muži se proti tomu odvolali. O případném snížení trestů pak začal soud ve švýcarské Bellizoně jednat tento týden. Výsledek zatím není známý.

Se všemi zmíněnými manažery s výjimkou Krause dál běží proces v kauze MUS i před českými soudy. Obžaloba o nich tvrdí, že způsobili státu škodu nejméně 3,2 miliardy korun. Údajně totiž vytvořili nepřehlednou strukturu firem, aby zastřeli, že nejpozději od května 1998 vlastnili nebo měli pod kontrolou nadpoloviční většinu akcií MUS.

Poté prý vyčkali, až cena akcií klesla, a od státu odkoupili jeho menšinový podíl přes firmu Investenergy za výrazně nižší cenu. Prodej státního podílu schválila v červenci 1999 vláda současného prezidenta Miloše Zemana. Muži vinu dlouhodobě odmítají. Česká část procesu by měla pokračovat v říjnu a prosinci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám