Hlavní obsah

Lobbista Janoušek žádá obnovu procesu. Hematom na mozku prý mohl ovlivnit jeho schopnosti

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lobbista Roman Janoušek se opět domáhá obnovy procesu v kauze úmyslného sražení ženy autem, za které si má odpykat 4,5 roku ve vězení. Soudy v minulosti jeho žádost zamítly. Po zásahu Ústavního soudu ale musejí případ řešit znovu.

Soud znovu projednává žádost Romana Janouška o obnovu jeho trestního řízeníVideo: Matěj Říha, Právo

 
Článek

Opilý lobbista naboural v březnu 2012 v pražské Michli do vozu vietnamské řidičky a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, řidičku porazil a ujel.

Ústavní soud dal lobbistovi Janouškovi šanci na obnovu procesu

Domácí

Janoušek se snaží odsuzující verdikt zvrátit posudky z oboru psychiatrie, neurochirurgie a očního lékařství. Ty mají dokázat, že v době nehody měl na mozku hematom, který mohl ovlivnit jeho rozpoznávací schopnosti. Zároveň byl podle lékařů závislý na alkoholu, což v kombinaci s hematomem mohlo způsobit, že při nehodě špatně viděl. V obnoveném řízení chce blíže ukázat, jak tyto faktory mohly jeho jednání při nehodě ovlivnit.

„Je podstatné zkoumat okolnosti, které nebyly v původním řízení známy. To, co tehdy nikdo nevěděl, se nyní prokazuje znaleckým zkoumáním. Jsou zde nové důkazy, na základě kterých lze obnovit řízení, a v něm je teprve možné něco tvrdit,“ řekl novinářům Janouškův obhájce Lukáš Trojan.

Omluvil se

Janoušek má v současnosti do dubna přerušený trest. K jednání o obnově procesu nedorazil, ze zdravotních důvodů se omluvil. Předseda trestního senátu Tomáš Kubovec četl omluvenku, ve které lékaři konstatovali, že účast Janouška u soudu zásadně nedoporučují. Vliv prostředí a stresu by mu prý mohl zhoršit jeho zdravotní problémy.

Janoušek na kole i na koupališti. Soud nechal lobbistu sledovat

Krimi

„Nemám oprávnění to komentovat,“ reagoval Trojan na dotaz, jaký je současný Janouškův stav. Soudní jednání začalo ve středu a pokračovat bude 4. února, kdy by měl pražský městský soud rozhodnout. Předtím chce ještě vyslechnout Janouškovu manželku a jeho někdejšího terapeuta Ivana Doudu.

Zastal se ho Ústavní soud

Soudy už jednou Janouškovu žádost o obnovu řízení zamítly. Na podzim se však Janouška zastal Ústavní soud, podle kterého byla porušena jeho práva na soudní ochranu. Nyní se tak musel soudní senát lépe vypořádat s argumentací obhájců. Svůj názor však nezměnil a obnovu procesu nepovolil.

Janoušek nastoupil 4,5letý trest v listopadu 2014 a ve vězení zůstal do března 2016. Potom byl ze zdravotních důvodů propuštěn na svobodu, kde je i nyní. V současnosti má přerušený trest do letošního dubna. Do té doby by se měl Krajský soud v Brně vypořádat s tím, jestli má znovu nastoupit do vězení, nebo nikoliv.

Janoušek v mezičase dvakrát žádal, aby mu soudy prominuly zbytek trestu. Ani jednou mu však nevyhověly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám